Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Zeker tachtig doden bij religieus geweld Nigeria deze week

Mensen verzamelen zich rond een opgeblazen kerk in Kaduna, afgelopen zondag.
Mensen verzamelen zich rond een opgeblazen kerk in Kaduna, afgelopen zondag. Foto AP / Olu Ajayi

In het noorden van Nigeria zijn sinds maandag zeker tachtig mensen omgekomen bij religieus geweld, na aanslagen in twee steden door islamitische militanten.

De militanten, Boko Haram, voerden gisteren vuurgevechten met veiligheidsdiensten in de afgelegen, noordelijke stad Damaturu. Daar kwamen veertig mensen om, vierendertig militanten en zes agenten.

In Kaduna, ook in het noorden van het land, raakten moslims en christenen in gevecht na aanslagen op drie kerken enkele dagen eerder. Ook daar kwamen zeker veertig mensen om, meldt het Nigeriaanse Rode Kruis aan persbureau Reuters. Tweeënzestig mensen raakten gewond.

Boze christelijke jongeren voerden vergeldingsacties uit. Moslims zouden bij checkpoints uit hun auto’s worden getrokken en gedood.

In Damaturu, de hoofdstad van de deelstaat Yobe, hebben de autoriteiten naar aanleiding van het geweld een avondklok ingesteld.


Kaduna weergeven op een grotere kaart