Uitgelicht

Film

Hitch (Andy Tennant, 2005, VS). Romantische komedie met Will Smith als date doctor die de grijze muizen van Manhattan leert kussen en vleien. Liefde ligt niet in mensenhanden, wil deze film zeggen. Dat blijkt wel als hij zelf verliefd wordt. Er zijn nou eenmaal geen mathematische wetten voor de juiste hoek van waaruit je iemand moet kussen. Vrouwen zijn niet de voorspelbare factor, maar de onbekende in zijn vergelijking. RTL5, 20.30-22.30u.

The Legend of Zorro (Martin Campbell, 2005, VS). Vervolg op The Mask of Zorro (1998) biedt zorgeloze actie, romantiek en humor. Antonio Banderas is andermaal de Spaans-Amerikaanse Robin Hood, Catherine Zeta-Jones zijn vrouw. RTL7, 20.30-22.55u.

Revolutionary Road (Sam Mendes, VS/GB, 2008). Romantisch drama, naar gelijknamige (deels autobiografische) roman van Richard Yates, over een huwelijk dat is vastgelopen in een archetypische, doodse Amerikaanse buitenwijk in de jaren vijftig. De sombere toon maakte het onwaarschijnlijk materiaal voor een film met grote Hollywoodsterren. Actrice Kate Winslet wist haar echtgenoot, Mendes, zover te krijgen de regie op zich te nemen. Winslet speelt de hoofdrol, Leonardo DiCaprio is haar tegenspeler. Net5, 20.30-22.55u.

Angst essen Seele auf / Alle Turken heten Ali (Rainer Werner Fassbinder, 1974, BRD). Onthullend-melodramatische blik van Fassbinder op geluk, isolement en verdriet in de verhouding tussen een oude Duitse werkster en een jonge Arabische gastarbeider. Met Brigitte Mira, El Hedi Ben Salem.Arte, 21.45-23.15u.

Back to the Future Part II (Robert Zemeckis, 1989, VS). Het ironische en fantasierijke vervolg op de film over een jongen (Michael J. Fox) die terug door de tijd naar de jaren vijftig reist. Parate kennis van deel 1 strekt tot aanbeveling.RTL7, 22.55-01.00u.

Possession (Neil LaBute, 2002, VS/GB). Verfilming van roman van de Engelse schrijfster A.S. Byatt kent procedé dat lijkt op dat van The French Lieutenant’s Woman (1981). Twee wetenschappers (Gwyneth Paltrow en Aaron Eckhart) worden verliefd op elkaar terwijl ze een romance van twee Victoriaanse dichters ontdekken. Ze belanden zelfs in de hotelkamer waar de dichters ooit de nacht doorbrachten. BBC 1, 00.40-02.15u

Informatief

Tanzträume. Documentaire over de totstandkoming van een reprise van Kontakthof, een choreografie van Pina Bausch. Het wordt in deze versie ingestudeerd door veertig middelbare scholieren. Zij hebben in 2008 bijna een jaar lang wekelijks geoefend. We zien hier behalve de repetities ook hoe de deelnemers steeds verder in hun rol groeien. Daarbij vormt de inhoud van het stuk – de zoektocht naar liefde en tederheid, maar ook de daarmee gepaard gaande teleurstellingen en agressie – een grote uitdaging. Voor veel scholieren zijn de confrontatie met deze thema’s en de fysieke interactie met het andere geslacht een nieuwe ervaring. Pina Bausch zelf komt zich regelmatig intensief met de repetities bemoeien; dit zijn de laatste beelden van de choreografe die in juni 2009 plotseling zou overlijden. Arte, 20.15-21.45u.

ZDFzoom: Unter Strom – Der Kampf um die Energiewende. Steeds meer burgers en lagere overheden ontwikkelen zelf kleinschalige initiatieven voor de opwekking van energie. Grootste nadeel van groene stroom: de schommelingen in de productie. Als zon en wind het laten afweten, moeten ouderwetse centrales het gat dichten. In Duitsland wordt al zo veel groene stroom opgewekt dat de schommelingen in het aanbod de stabiliteit van het nationale net bedreigen. De gemeente Haßfurth (Noord-Beieren) produceert driekwart van de eigen stroombehoefte en zal weldra een overschot hebben. Daar heeft men nu het plan opgevat om een virtuele centrale op te richten die plaatselijke overschotten aan het nationale net moet kunnen leveren om daarmee schommelingen te kunnen opvangen.ZDF, 22.45-23.15u.

Ich will nicht nur, daß ihr mich liebt – Der Filmemacher Rainer W. Fassbinder. Toen Fassbinder op 10 juni 1982 stierf, verloor Duitsland zijn belangrijkste naoorlogse filmauteur. Vriend en filmkenner Hans Günther Pflaum maakte een portret in tien hoofdstukken over de man wiens films zowel persoonlijk als maatschappijkritisch waren. Aan de hand van filmfragmenten, interviews en analyses wordt hier Fassbinders veelzijdige leven belicht, van theateroutsider tot sterregisseur, van autodidact tot virtuoos. Arte, 23.30-01.10u.

Amusement

Royal Ascot: Ladies’ Day. De derde dag van Royal Ascot heet eigenlijk Gold Cup Day, maar hoewel het er elke dag modeshow is, doen de dames op donderdag altijd extra hun best – vandaar Ladies’ Day. De paardenraces vormen slechts het decor achter een defilé van min of meer geslaagde ensembles. Morgen, BBC 1, 14.45-16.20; vervolg op BBC 2 tot 18.15u.