Toneelmakerij vecht bezuiniging voor rechter aan

Een eerste culturele instelling is naar de rechter gestapt om de bezuinigingen aan te vechten die staatssecretaris Zijlstra (Cultuur, VVD) wil doorvoeren. Jeugdgezelschap De Toneelmakerij beschuldigde voor de rechtbank in Amsterdam gisteren het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van het overtreden van de beginselen van behoorlijk bestuur.

De Toneelmakerij raakt 69 procent van haar subsidie kwijt. Jeugdgezelschappen mogen in de plannen van de staatssecretaris in de nieuwe subsidieperiode (2013-2016) maximaal 5 ton per jaar krijgen. In de subsidieperiode die eind dit jaar afloopt, kreeg het Amsterdamse gezelschap nog ruim 1,5 miljoen euro.

De Toneelmakerij is drie jaar geleden gevormd door een fusie van twee jeugdgezelschappen, juist op aandringen van het ministerie. Dat wilde toen nog in Nederland graag één groot jeugdgezelschap dat grote zalen zou kunnen bespelen met voorstellingen voor alle leeftijdsgroepen. De Toneelmakerij vindt dat het ministerie daarmee verwachtingen heeft gewekt. Voor de rechter stelde het gezelschap gisteren dat nu ontmanteling dreigt als Zijlstra het subsidieplafond van 5 ton handhaaft, ondanks positieve oordelen in de recente adviezen van de Raad voor Cultuur en de Amsterdamse Kunstraad.

Het ministerie gaat niet op de rechtszaak in zolang deze nog loopt. De uitspraak van de Amsterdamse rechtbank wordt voor half juli verwacht. Zakelijk directeur Erica van Eeghen hoopt dat meer culturele instellingen de stap naar de rechter zullen maken: „De maatvoering van het ministerie klopt gewoon niet.”