Ton Heerts voorgedragen als nieuwe FNV-voorzitter en Nieuwe Vakbeweging

Ton Heerts, hier op archiefbeeld, is "de man voor de 21e eeuw" van de vakbeweging. Foto NRC / Bas Czerwinski

Ton Heerts is gisteravond voorgedragen als kandidaat-voorzitter van de FNV en tevens van De Nieuwe Vakbeweging, die nu nog in oprichting is. Dat hebben de kwartiermakers voor De Nieuwe Vakbeweging dinsdagavond bekendgemaakt.

Heerts volgt de huidige FNV-voorzitter Agnes Jongerius op, die 23 juni aftreedt, de dag dat de opvolger van de FNV moet worden opgericht. In februari was het al duidelijk geworden dat Jongerius niet zou mee gaan naar De Nieuwe Vakbeweging.

Kwartiermaker Jetta Klijnsma heeft de voordracht van Heerts gepresenteerd aan de Federatieraad. Op 23 juni wordt de voordracht voorgelegd aan het congres dat de FNV en de kwartiermakers organiseren voor De Nieuwe Vakbeweging.

‘Juiste persoon op juiste plek voor beweging van 21e eeuw’

Heerts, die zijn loopbaan begon bij de marechaussee, was eerder voorzitter van de FNV-bond AFMP. In 2003 trad hij toe tot het federatiebestuur van de FNV. Vanuit die functie maakte hij ook deel uit van de Sociaal-Economische Raad (SER). Van mei 2005 tot november 2006 was hij vicevoorzitter FNV, waarna hij namens de PvdA in de Tweede Kamer kwam. Na de val van het kabinet in februari 2010 besloot hij zich niet meer verkiesbaar te stellen. Momenteel is hij directeur van het Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg.

Volgens Klijnsma is Heerts ‘met zijn brede maatschappelijke ervaring en achtergrond in de vakbeweging de juiste persoon op de juiste plaats om de vakbeweging van de 21e eeuw te leiden’.