Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Stilton en Sikkel winnen Prijs van de Nederlandse Kinderjury

De winnaars van de Prijs van de Nederlandse Kinderjury/ Foto Gerlinde de Geus

Geronimo Stilton en Manon Sikkel hebben de 25ste Prijs van de Nederlandse Kinderjury gewonnen, de publieksprijs voor kinderboeken. Dat is vanmiddag tijdens de uitreiking in het DeLaMar Theater in Amsterdam bekend gemaakt. In totaal 32.000 kinderen brachten een stem uit.

Stilton heeft de prijs voor de derde maal gewonnen. Dit jaar met Fantasia VI, in de categorie 6 t/m 9 jaar. Over dit boek schreef de Senaat in haar juryrapport:

‘Lezen in dit boek is een avontuur op zich! Met glimmende letters op de kaft, heel veel tekeningen en kaarten en testjes aan de binnenkant valt er van alles te zien en te beleven’

Sikkel wint, voor het eerst, met Hoe word ik een koppelaar? de prijs in de categorie 10 t/m 12 jaar. De Senaat noemt het boek ‘een grote verrassing’:

‘Er zitten zoveel grappige en gekke gebeurtenissen in het verhaal dat dit ‘liefdesboek’ zeker ook geschikt is voor jongens!’

Paul van Loon en Janneke Schotveld hebben met respectievelijk Raveleijn en Superjuffie de Pluim van de Senaat gewonnen, de favoriete keuze van de Senaatsleden van de Kinderjury.

De Kinderjury is een publieksprijs. Alle kinderen tussen 6 en 12 jaar mogen hun stem uitbrengen. Dat kunnen ze doen in twee leeftijdscategorieën. Kinderen mogen hun stem uitbrengen op maximaal drie boeken die in het voorgaande jaar zijn verschenen. De Nederlandse Kinderjury startte in 1988. Sindsdien wonnen Paul van Loon, Francine Oomen, Carry Slee en Jacques Vriens de prijs meerdere malen.