Stempel een protestleus op elke roebel

Activist Aleksej Navalny wil zo meer Russen bereiken dan de staats-tv.

Rotterdam. Verzoekje aan Russen die genoeg hebben van de huidige regering: koop een kantoorstempel die de tekst ‘Verenigd Rusland is een partij van oplichters en dieven’ afdrukt. Bestempel ieder roebelbiljet dat door je handen gaat.

Wie meedoet, wordt deel van een nieuw communicatienetwerk dat de Russische bevolking moet informeren over vermeende wanpraktijken van de staat. Het is een initiatief van Ruslands bekendste bestrijder van president Poetin, jurist Aleksej Navalny (36).

Het project heet ‘de Goedaardige Machine van de Waarheid’. Het doel: meer publiek bereiken dan het Eerste Kanaal. De staatszender is in de verste en armste uithoeken van het land te ontvangen, in tegenstelling tot kritische kranten en internet. Maar roebels komen daar ook.

Tijdens zijn verkiezingscampagne liet Vladimir Poetin eindeloos positieve leuzen op tv herhalen. Herhaling is een effectieve propagandamethode, concludeerde Navalnyj, toen Poetin in maart de presidentsverkiezingen won met 64 procent. En geld is een handig propagandavehikel, omdat het vanzelf van hand tot hand gaat.

Navalny ontdekt dat niet als eerste. In 1922 werd het Duitse briefje van duizend mark bestempeld met antisemitische leuzen. Een Franse verzetsbeweging plakte tijdens de Tweede Wereldoorlog Hitlers hoofd tegen de uitgestoken handen van de visser op het twintigfranc-biljet. Het leek zo of hij werd gewurgd.

Coupures van 10 en 50 roebel blijven zeker een half jaar in de roulatie en wisselen zo’n drie keer per dag van bezitter. Tegen de tijd dat een roebelbiljet groezelig is geworden, heeft het honderden mensen geïnformeerd. Wie zich op www.mashina.org aanmeldt, kan deelnamen aan verdere protestactiviteiten. NRC