Scheringa veroorzaakte zelf ondergang DSB Bank

Het failliet van de Dirk Scheringa Bank werd veroorzaakt door niemand anders dan Scheringa zelf. Hij gebruikte een kwart van het eigen vermogen van de bank voor zijn hobby’s, stelt de curator.

De Dirk Scheringa Beheer Bank. Ooit voortgekomen uit het bedrijfje dat Dirk Scheringa in 1975 met zijn vrouw had opgericht en altijd bleef het zijn bank. Scheringa was enig aandeelhouder en directeur van de DSB Bank tot het faillissement in oktober 2009.

Gisteren publiceerden de curatoren het feitenverslag over het faillissement. Er is kritiek op de toezichthouder De Nederlandsche Bank en accountant Ernst & Young over de jaarrekening van 2008. Maar zij hebben niet het faillissement veroorzaakt. De oorzaak is volgens de curatoren voor een groot deel het gedrag van Scheringa.

Heel precies is zijn rol in het verslag weergegeven. Hij was de baas. Hij bepaalde. Een goed voorbeeld hiervan was het besluit in november 2006 van de raad van commissarissen. Overnames onder 17,5 miljoen euro hoefden zij voortaan niet meer goed te keuren. Vervolgens deed Scheringa op eigen houtje overnames, die hij niet met de andere bestuursleden overlegde.

Daarnaast gebruikte Scheringa de bank om op grote schaal zijn eigen hobby’s te financieren. Die hobby’s zoals sport en kunst waren ondergebracht in DSB Beheer, dat van de DSB Bank grote leningen kreeg. Eind 2008 was dit opgelopen tot 75 miljoen euro.

Zo leende DSB Beheer 4 miljoen euro van de bank om een privévliegtuig aan te schaffen. Toen DSB Beheer dat vliegtuig later verkocht voor 5,69 miljoen euro, kreeg de koper dit bedrag van de DSB Bank geleend. De koper kon deze lening echter niet terugbetalen. Het vliegtuig zit nog steeds in de boedel van de DSB Bank.

Daarnaast kreeg Scheringa als enig aandeelhouder dividend uitbetaald, ook als het voor de vermogenspositie van de bank misschien niet zo slim was. In juli 2007 trad Gerrit Zalm aan bij de bank. Hij maakte een eind aan deze dividendbetalingen. Maar toen hij eind 2008 wegging, trok Scheringa weer geld uit de bank. In februari tot en met mei 2009 kreeg hij 11,3 miljoen euro dividend.

Zo heeft Scheringa volgens de curatoren de ondergang van de bank zelf mede veroorzaakt, zoals hij de bank ooit ook zelf oprichtte.