Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Ryanair doet opnieuw bod op Aer Lingus

Het Ierse luchtvaartbedrijf Ryanair doet een nieuwe poging om concurrent Aer Lingus over te nemen. Prijsvechter Ryanair maakte gistermiddag een bod op Aer Lingus bekend van 700 miljoen euro, een premie van bijna 40 procent boven de beurskoers van dat moment.

Het is de derde keer sinds 2006 dat Ryanair een bod doet op Aer Lingus. Ryanair heeft al een belang van bijna 30 procent in de nationale Ierse luchtvaartmaatschappij. Ook de Ierse overheid heeft nog een belang van 25 procent in het bedrijf, dat in 2006 naar de beurs werd gebracht. Sindsdien bestrijden de partijen elkaar.

De eerste keer werd een bod van Ryanair geblokkeerd uit vrees voor te veel marktmacht van de nieuwe combinatie. Volgens Micheal O’Leary, topman van Ryanair, is het samengaan van de twee luchtvaartbedrijven op dit moment gunstig voor de consument. De combinatie is volgens O’Leary beter in staat om te concurreren met British Airways, Lufthansa en Air France-KLM.