Rutte en Merkel bespreken meningsverschillen oplossing eurocrisis

Belgie, Brussel, 23-10-10-2011. Foto Maarten Hartman. Europese top vergadering van regeringsleiders en staatshoofden over Griekenland en de eurocrisis. Bruxelles, Premier Mark Rutte overlegt met Angela Merkel, Duitsland.
Belgie, Brussel, 23-10-10-2011. Foto Maarten Hartman. Europese top vergadering van regeringsleiders en staatshoofden over Griekenland en de eurocrisis. Bruxelles, Premier Mark Rutte overlegt met Angela Merkel, Duitsland. Premier Mark Rutte in overleg met Angela Merkel op een Europese top in Brussel, archief 23 oktober 2011. Foto Hollandse Hoogte / Maarten Hartman

Demissionair premier Mark Rutte ontmoet vanavond de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Berlijn. Ze zullen het hebben over een langetermijnoplossing voor de eurocrisis en juist daarover beginnen de meningen tussen de twee uiteen te lopen.

Terwijl Merkel pleit voor méér Europese integratie, ten koste van de zelfstandigheid van nationale regeringen, is Rutte met het oog op de aankomende verkiezingen juist meer voorzichtig is met de roep om ‘meer Europa’. Dat is het laatste wat de premier van het eurosceptische Nederland kan gebruiken, schreven Mark Beunderman en Mark Kranenburg vanochtend in nrc.next.

‘Rutte zet invloed op het Europese crisismanagement op het spel’

Begin deze maand riep Angela Merkel op tot “meer Europa”. Eind deze maand wil zij op een Europese top met regeringsleiders overeenstemming bereiken over een “werkplan” om dit te bewerkstelligen. De bondskanselier ziet een “politieke unie” als een toekomstige garantie voor een daadkrachtig bestuur van de eurozone die de financiële markten gerust kan stellen.

Rutte ziet dit echter als iets waar pas in de toekomst over nagedacht moet worden. Daarnaast ziet hij minder in het vooruitzicht bevoegdheden over te dragen aan Brussel, oftewel een verlies aan soevereiniteit - een ‘hot item’ onder de eurosceptische Nederlandse kiezers. Hiermee zet hij volgens Beunderman en Kranenburg wel de invloed van Nederland in Europa onder druk:

‘Door afstand te nemen van Merkel zet Rutte wel de invloed van Nederland op het Europese crisismanagement op het spel. Tot dusver heeft Nederland nauw samengewerkt met Duitsland om op tijd van plannen op de hoogte te zijn en bij te sturen.

‘Heeft Merkel begrip voor positie Rutte?’

Waarschijnlijk komt het vanavond tijdens de ontmoeting in Berlijn niet tot een openlijke botsing tussen Rutte en Merkel over de oplossing van de financiële crisis in de eurozone, voorspellen Beunderman en Kranenburg.

‘Ondanks de botsende visies kan Rutte Merkel in de aanloop naar de Europese top niet te veel van zich vervreemden. Op de agenda staan andere voorstellen waar Nederland én Duitsland moeite mee hebben, vooral op het financiële vlak. Rutte is tegen een Europees depositogarantiesysteem, onderdeel van een ‘masterplan’ waar EU-president Herman Van Rompuy aan werkt. De Franse president Hollande wil leningen door het noodfonds ESM zonder dat regeringen daarover meebeslissen.’

Ondanks de mogelijke meningsverschillen hebben Rutte en Merkel elkaar nodig om Van Rompuy en Hollande af te remmen, schrijven Beunderman en Kranenburg:

‘De vraag is of Rutte en Merkel een openlijke botsing aandurven terwijl ze elkaar nu nodig hebben voor het oplossen van de financiële crisis. Heeft de machtspoliticus Merkel weinig genade voor een demissionaire bezoekende premier Rutte of juist begrip voor een politiek leider Rutte die over twee maanden verkiezingen heeft in een uitermate eurosceptisch land?’

Kritiek CDA op houding Rutte

Rutte kreeg in Nederland gisteren forse kritiek te verduren van CDA-leider Sybrand van Haersma Buma, die beschuldigde de premier ervan ‘twee gezichten’te hebben als het gaat om de EU. Van Haersma Buma:

“In Europa wil hij meehobbelen met de stappen die worden genomen en in Nederland trekt hij er dan een heel vies gezicht bij [...] De premier moet niet zo bang zijn dat de PVV met een anti-Europees verhaal groter wordt. Nederland wordt daar niet beter van. [...] Angst voor de PVV is een slechte raadgever.”