Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Russische helikopters niet naar Syrië

Een vrachtschip dat Russische gevechtshelikopters voor het Syrische regime aan boord zou hebben, heeft kennelijk rechtsomkeert gemaakt in de Noordzee nadat zijn Britse verzekeraar de dekking had ingetrokken. Van Russische zijde is niet gereageerd op het bericht. President Poetin verdedigde gisteren de Russische politiek jegens Syrië. „Niemand heeft het recht voor andere landen te bepalen wie al dan niet aan de macht moet zijn”, zei hij op een persconferentie na afloop van de top van de G20-landen in de Mexicaanse badplaats Los Cabos.

Er is veel westerse kritiek op de doorgaande Russische wapenleveranties aan Syrië. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, stelde eerder de leverantie van gevechtshelikopters aan de kaak, die de huidige oorlog in Syrië volgens haar een belangrijke impuls kon geven. Later bleek dat het niet om nieuwe helikopters ging, maar om gereviseerde oude toestellen. Het onder de vlag van Curacao varende schip dat volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, nu vanuit de Noordzee naar Rusland terugkeert, zou deze helikopters aan boord hebben.

Hague verwees naar een Europees wapenembargo tegen Syrië. Rusland zegt echter wel degelijk wapens te kunnen leveren omdat er geen internationaal wapenembargo is. Het blokkeert een dergelijke maatregel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

De Britse premier Cameron zei gisteren in Mexico dat Poetin in gesprekken met Obama en andere internationale leiders had laten blijken niet langer achter president Bashar al-Assad te staan. Maar Poetins uitspraak was in strijd daarmee, en ook president Obama zelf erkende dat Rusland, en China, dat ongeveer eenzelfde positie inneemt, niet hebben ingestemd met enig plan voor de eliminatie van Assad.

Ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, zei gisteren dat Camerons uitspraak dat Poetin niet meer wil dat Assad aan de macht blijft „niet correspondeert met de werkelijkheid”. (Reuters, AP, AFP)