‘Assad en oppositie stemmen in met staakt-het-vuren Homs’

Still uit video van Shaam News Network, die de bombardementen op woningen in Homs laat zien.

De Syrische regering en oppositieleiders hebben vanmiddag ingestemd met een kortstondig staakt-het-vuren in Homs, dat al weken het toneel is van hevige vuurgevechten tussen de twee partijen. Dat meldt het internationale Rode Kruis.

De hulporganisatie staat naar eigen zeggen paraat om de stad te betreden om burgers te helpen evacueren. Volgens het Rode Kruis zitten honderden gewonde en zieke Syriërs momenteel vast in Homs. De organisatie wil ze overbrengen naar veiliger gebied waar ze behandeld kunnen worden. Hiervoor deed het Rode Kruis een oproep aan beide partijen voor een kortdurende wapenstilstand, waarvoor beide partijen officieel toestemming zouden hebben gegeven.

85 procent van Homs onder vuur

Volgens activisten ligt 85 procent van de stad onder geweervuur of wordt gebombardeerd sinds de waarnemersmissie van de VN-Veiligheidsraad werd gestaakt. Dit zorgt voor een tekort aan medische hulpmiddelen. Overheidsmilities, de zogeheten shabiba, zouden op straat jacht maken op burgers en activisten.

Het hoofd van de waarnemersmissie in Syrië, Robert Mood, heeft een paar dagen geleden van de strijdende partijen in Syrië geëist dat de evacuatie van vrouwen, kinderen, bejaarden en zieken uit Homs en andere gebieden waar gevochten wordt, wordt toegestaan. Zowel het regime van president Assad als de oppositie was hier toen nog niet toe bereid volgens Mood.

De waarnemersmissie van de VN maakt deel uit van het vredesplan dat bemiddeld werd door Kofi Annan die optrad als bemiddelaar tussen de internationale gemeenschap, de Syrische oppositie en Damascus. De VN-waarnemers moesten toezien op het staakt-het-vuren dat vanaf begin april van kracht was. Dat bestand was echter wankel door de vele schendingen. Na het bloedbad in Houla lieten de rebellen van het Syrische Vrije Leger weten zich niet meer aan de wapenstilstand te houden.