Pakistaans hooggerechtshof wil premier Gilani uit zijn functie zetten

Het Pakistaanse hooggerechtshof heeft gisteren besloten dat premier Yousuf Reza Gilani uit zijn functie moet worden gezet, omdat hij is veroordeeld voor minachting van het hof. De uitspraak betekent waarschijnlijk het einde van de politieke carrière van Gilani.

Het hooggerechtshof meent dat Gilani al sinds zijn veroordeling op 26 april geen wettig premier meer is en heeft de Pakistaanse kiescommissie opdragen hem formeel te ontslaan. De premier werd veroordeeld omdat hij weigerde een onderzoek in te stellen naar de vermeende corruptie van president Asif Ali Zardari. Toen Gilani weigerde af te treden, omdat hij naar eigen zeggen niets verkeerd had gedaan, haalde de oppositie het hooggerechtshof erbij.

Gilani’s Pakistaanse Volkspartij (PPP) heeft in een spoedoverleg de kwestie besproken. Adviseur Fawad Chaudry zei dat Gilani voorlopig gewoon zijn werk als premier blijft doen. Volgens hem ligt de uiteindelijke beslissing over het aftreden van Gilani bij het parlement en niet bij het hof. Bij een werkelijk ontslag van de premier kan Pakistan in een politieke impasse raken. AP