'Paars': alimentatie voor ex-partner fiks bekorten

De duur van partneralimentatie moet naar beneden, van twaalf naar maximaal vijf jaar. En in huwelijken die korter dan drie jaar hebben geduurd, hebben exen straks helemaal geen recht meer op alimentatie. Dat zijn de belangrijkste punten van een initiatiefvoorstel van VVD, PvdA en D66, dat de partneralimentatie moet inperken.

Het recht op alimentatie zou volgens de drie partijen alleen bestaan als één van beide partners niet of minder heeft kunnen werken gedurende het huwelijk, of als sprake was van zorgplicht. In die gevallen zou het logisch zijn dat één van de twee ex-partners problemen zou hebben in het eigen onderhoud te voorzien. Want, schrijven de partijen in hun voorstel: „Het huwelijk op zich rechtvaardigt geen overdracht van inkomen ná het huwelijk.” De nieuwe regels zijn als stimulans bedoeld om ex-partners – vaak de vrouwen – na een scheiding weer aan het werk te helpen.

De drie partijen maken een uitzondering voor huwelijken van langer dan vijftien jaar. In die gevallen zou de alimentatie maximaal tien jaar mogen duren – als één van beiden inderdaad jarenlang niet heeft gewerkt en de zorg van het huishouden en de kinderen op zich heeft genomen. Als de ex-partners samen kinderen hebben, geldt het recht op alimentatie in elk geval totdat het jongste kind twaalf jaar is geworden.

Verder willen de drie partijen de berekening van de hoogte van de alimentatie versimpelen. Er moet een online berekeningsmodel komen. Ook moet de afkoop van de alimentatie in één klap wettelijk mogelijk worden. De belasting zou dan hetzelfde moeten zijn als bij een maandelijkse betaling.

Hoeveel steun er voor het aanpassen van de partneralimentatie is, zal na de verkiezingen in september blijken. In elk geval is ook de PVV voor een kortere partneralimentatie. Kamerlid Louis Bontes kwam begin dit jaar met een vergelijkbaar initiatief. Ook Bontes stelde daarbij een maximumtermijn van vijf jaar voor.