Over de haag

Een CDA’er die gaat...

En daar gaat ze weer. Vorige week werd ze nog op de eervolle vierde plaats van de CDA-kandidatenlijst voor de Tweede Kamer geplaatst, nu wordt financieel woordvoerder Elly Blanksma opeens burgemeester van Helmond. Dat ze blijkbaar stiekem al solliciteerde voor de post in het zuiden, wisten ze in Den Haag niet. „Verrassend”, noemt de CDA-woordvoerder dat zuinigjes. In Helmond prijzen ze zichzelf intussen gelukkig met deze „sterke persoonlijkheid met een open blik op communicatie”.

...eentje die wil blijven

Pieter Omtzigt, nu nog CDA-Kamerlid, staat tot veler verrassing dan weer niet op die kandidatenlijst. De partij bedankte voor zijn diensten – maar Omtzigt vecht terug. Enkele afdelingen steunen hem nu en stellen voor hem toch weer op de lijst te zetten. „Dit geeft mij goede moed” , schrijft Omtzigt in zijn nieuwsbrief. Er is in ieder geval een lege plek om op te vullen.

Zenuwen bij PvdA’ers

Vooralsnog geen gedoe in de top van de PvdA. Maar dat kan snel veranderen. Bij de PvdA presenteren ze morgen hun kandidatenlijst. Gisteravond kregen alle sollicitanten al telefonisch te horen welke plek ze krijgen. De grote vraag: keren oudgedienden als Mariëtte Hamer en Frans Timmermans terug op een hoge plaats, of kiest de partij – net als het CDA – voor radicale vernieuwing? Volgens berichtgeving van de NOS bestaat de top-3 van de PvdA-lijst uit oude rotten: Diederik Samsom, Jetta Klijnsma en Ronald Plasterk. De betrokkenen zelf houden zich nog even van de domme: Plasterk zegt „oprecht niet” te weten of hij op nummer drie staat.

Kamerleden zoek

De Kamerbodes renden vanochtend door de Tweede Kamer. Op zoek naar leden. Vanwege de drukte stond het eerste debat om 9 uur gepland, en niet zoals gebruikelijk om 10.15 uur. Maar dan moeten er wel 76 Kamerleden in huis zijn. Die waren er niet, en dus werd pas een half uur later begonnen. Met uitzondering van de financiële woordvoerder was bijvoorbeeld de hele PVV-fractie afwezig. CDA’er Pieter Omtzigt was duidelijk over die matineuze afwezigheid. „Als het Grieken waren, was uw oordeel wel duidelijk geweest.”

Van der Hams moraal

Een doorwrocht boek over de vrije moraal, met een uitgebreide beschrijving van het debat in de afgelopen 150 jaar over seks, drank en drugs. Scheidend Kamerlid Boris van der Ham van D66 presenteert morgen zijn boek De Vrije Moraal. Conclusie: we moeten niet wegkijken, maar met open oog de dilemma’s rond seks, drank en drugs tegemoettreden. Met die nogal vrijblijvende observatie is één ding duidelijk: zijn boek staat een terugkeer in een andere rol, in een nieuw kabinet, niet in de weg. Zo kan D66 zelfs met de SGP samenwerken.

Een speldenprik

Nog meer D66: Vanmorgen was er een debat over het jaarverslag van het ministerie van Onderwijs. Een anonieme VVD’er deelt buiten de zaal even een speldenprik uit: „Waar is de onderwijspartij bij uitstek?”