Oud-premier Roemenië krijgt twee jaar cel voor corruptie

Nastase staat de pers te woord, voorafgaand aan de uitspraak van het Hof. Foto Reuters/Bogdan Cristel

De Roemeense oud-premier Adrian Nastase gaat voor twee jaar de gevangenis in. Het hoogste hof in Roemenië verwierp vandaag zijn beroep tegen de straf die hij in een corruptiezaak kreeg opgelegd.

Eerder dit jaar achtte het hof bewezen dat Nastase, die van 2000 tot 2004 premier van Roemenië was, in 2004 op onwettige wijze fondsen wierf voor zijn verkiezingscampagne. Nastase werd toen veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf maar ging tegen dat vonnis in beroep. De uitspraak van vandaag is definitief.

De sociaaldemocraat Nastase (61) heeft gezegd dat hij onschuldig is en dat de aanklacht politiek gemotiveerd is. Hij zei de zaak bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens aanhangig te zullen maken.

De Roemeense journalist Cristian Tudor meldt tegenover persbureau AP dat het volledig naar verwachting is, de protesten van Nastase:

“Natuurlijk zal Nastase tot het einde van zijn leven blijven zeggen dat hij onschuldig is, maar dit is een mijlpaal in de juridische geschiedenis van Roemenië. Dat mensen die halfgoden lijken daadwerkelijk naar de gevangenis gestuurd kunnen worden.”