Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Oleg Blochin wil op de vuist

Foto AP

Persconferentie met Oleg Blochin, Europees voetballer van het jaar in 1975, succesvol als speler en coach, maar zojuist als bondscoach van Oekraïne uitgeschakeld op het EK in eigen land, onder meer door een onterecht afgekeurd doelpunt. Vanaf het moment dat het schot van Devic de doellijn passeerde maar niet telde, was Blochin zichzelf niet meer. Of juist wel. Straatvechter. Zie hem schelden en gebaren. Zoveel onrecht. Dan die ene vraag na afloop, of zijn ploeg fysiek wel in orde was. De 59-jarige coach ontploft. „Kom maar mee naar buiten”, roept hij tegen de kritische journalist. „Als je een kerel bent vechten we het samen uit, één tegen één.” Een UEFA-official moet ingrijpen om het duel te voorkomen.