Onbekende brief Van Gogh ontdekt - ‘Korenveld niet laatste werk’

Het werk Boomwortels van Van Gogh uit 1890. Foto Twitter / @vangoghmuseum

Een nog onbekende brief van Vincent van Gogh en nieuwe aanwijzingen over het laatste werk van de meesterschilder. Dat is de oogst van een onderzoek door het Van Gogh Museum dat morgen wordt gepubliceerd in het boek Van Gogh: New Findings.

De tot nog toe onbekende brief wordt bewaard in een Brabants archief. De correspondentie stamt uit oktober 1872, toen Van Gogh bij de internationale kunsthandel Goupil & Cie werkte. Het is de op een na oudste brief die van de schilder bekend is.

Twitter avatar vangoghmuseum Van Gogh Museum New revelation about Van Gogh: ‘Tree roots’ was the artist’s final work. More info (in NL): http://t.co/HWgmv7Qk http://t.co/dqVMGlL2

De onderzoekers geven in het boek onder meer ook een nieuwe interpretatie van Van Goghs schilderij Boomwortels uit 1890. Ze stellen dat dit mogelijk zijn laatste werk is, en niet Korenveld met Kraaien, zoals tot nu toe werd gedacht.

Het boek dat naar aanleiding van het onderzoek wordt gepubliceerd is het vierde deel in de wetenschappelijke reeks Van Gogh Studies van het Van Gogh Museum. De nieuw ontdekte brief wordt opgenomen in de webeditie van Van Goghs correspondentie.