Nieuwe gedichten John Fowles gepubliceerd

Vorige maand is er een dichtbundel van de in 2005 overleden Britse auteur John Fowles (1926-2005) verschenen. Dat laat The Guardian weten. Gedurende zijn leven verscheen er slechts één dichtbundel van Fowles, Poems, in 1973 in de Verenigde Staten.

The Guardian meldt dat Fowles, die beroemdheid geniet vanwege zijn romans The Collector (1963), The Magus (1965) en The French Lieutenant’s Woman (1969) al was begonnen met het schrijven van gedichten voordat hij aan proza toekwam. Fowles ervoer dichten naar eigen zeggen als ‘een enorme opluchting’.

De gedichten die de op 79-jarige leeftijd overleden Fowles heeft nagelaten, werden vlak na zijn overlijden ontdekt door weduwe Sarah Fowles. Zij liep de papieren van haar man door en trof daartussen de ongepubliceerde gedichten aan. Ze gaf schrijver Adam Thorpe vervolgens toegang tot Fowles’ manuscripten. Sinds 2005 heeft Thorpe gewerkt aan het ontcijferen van het handschrift van Fowles.

Het resultaat van deze arbeid is de bundel Selected Poems, dat in mei bij de kleine uitgever Flambard Press is uitgekomen.

John Fowles heeft zijn bekendheid mede te danken aan de filmversies die van zijn twee populairste boeken zijn gemaakt. In 1965 verscheen de door William Wyler geregisseerde film The Collector in de bioscoop. Zestien jaar later, in 1981, schreef Nobelprijswinnaar voor de Literatuur en reeds overleden schrijver Harold Pinter het filmscript van The French Lieutenant’s Woman, waarin de Amerikaanse actrice Meryl Streep een hoofdrol vertolkte.