Mugabe is een gevaar op de weg

De autocolonnes waarmee Afrikaanse leiders zich doorgaans verplaatsen, staan symbool voor de manier waarop ze hun land regeren: met geen respect voor verkeersregels en weinig bekommernis om medeweggebruikers. Veel Afrikanen kijken met ambivalente gevoelens toe: afkeer over het extravagante gepronk gaat hand in hand met ontzag voor zoveel machtsvertoon.

De stoet van de Zimbabweaanse president Robert Mugabe veroorzaakte gisteren een dodelijk ongeluk. Een politieauto reed in op een passagiersbus, waarbij een dode en vijftien gewonden vielen. Het was de derde keer in twee weken dat de colonne van Mugabe betrokken was bij een dodelijk ongeval.

De politie legde de schuld voor het ongeluk volledig bij de buschauffeur, die niet snel genoeg aan de kant zou zijn gegaan om het konvooi te laten passeren. Hij riep weggebruikers op om „van de weg af te gaan wanneer ze een sirene horen of een rood en blauw zwaailicht zien”.

De colonne van Mugabe bestaat meestal uit tien voertuigen. Ze worden vooraf gegaan door motorfietsen, die met hoge snelheid komen aanrijden en langs de kant van de weg stoppen met zwaaiende lichten en loeiende sirenes. Daarna volgen drie geblindeerde Mercedessen, waarvan een met de nummerplaat ‘Zim1’. Achteraan rijdt een aantal pick-up trucks, met gewapende bewakers die dreigend om zich heen kijken. Twee weken geleden werd een dakloze aangereden. Later sloeg een truck over de kop na een klapband. Daarbij vielen een dode en zeven gewonden. (AP, BBC)