Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

‘Mubarak van de beademing, maar in coma’

Mensen zitten voor het Maadi militaire ziekenhuis in Kairo, waar Mubarak wordt behandeld.
Mensen zitten voor het Maadi militaire ziekenhuis in Kairo, waar Mubarak wordt behandeld. Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh

Hosni Mubarak zou in coma liggen, meldt persbureau AP. De verdreven Egyptische staatsman ademt op dit moment zelfstandig.

Het persbureau beroept zich op bronnen binnen de veiligheidsdiensten, die melden dat het hart en de vitale organen van Mubarak zelfstandig werken. Gisteravond werd Mubarak getroffen door een beroerte en moest kunstmatig beademd worden. Het leek er eerder op dat Mubarak ‘klinisch dood’ was verklaard door zijn behandelend artsen, maar dat werd later ontkend door zijn familie en advocaat.

‘s Nachts is de voormalig president, in februari vorig jaar vertrokken na gewelddadige protesten tegen zijn bewind, overgebracht naar een militair ziekenhuis. Hij lag eerder in het ziekenhuis van de gevangenis in Kairo waar hij verbleef, nadat hij tot levenslang werd veroordeeld voor de betrokkenheid bij het doden van honderden betogers tegen zijn regime.

Een team van vijftien artsen houdt de gezondheid van Mubarak nu in de gaten. Meer is op dit moment niet bekend over de gezondheidstoestand van de ex-president.