Militairen nemen massaal ontslag bij Defensie

Tegelijkertijd blijft de instroom van nieuwe medewerkers bij Defensie teruglopen.

Den Haag. Medewerkers van defensie nemen in schrikbarend hoog tempo ontslag. Het vertrek van onmisbaar personeel is niet te stuiten en de werving van nieuwe militairen „blijft sterk achter”. Dat staat in een intern rapport van het ministerie van Defensie dat in bezit is van deze krant.

In de eerste vier maanden van dit jaar vertrokken bijna 2.100 medewerkers. Daar kwamen maar 691 mensen voor terug, de meesten afkomstig van mbo-scholen die specifiek voor defensie opleiden. In dezelfde periode vorig jaar nam de krijgsmacht 933 mensen aan.

Defensie zit midden in een reorganisatie. Om 1 miljard euro te bezuinigen, vervallen 12.000 banen. Minister Hillen (CDA) wil vooral oudere militairen en burgers kwijt in hogere functies, ten gunste van jonge militairen en matrozen, technici en ict’ers. Defensie probeert daarom dit jaar 4.000 jonge mensen te werven. Volgens het interne document zijn de verwachtingen dat dat lukt „niet hooggespannen”. Rob Hunnego, van de gezamenlijke officierenverenigingen, noemt het streven volkomen irrealistisch. De intentie van Hillen werd vorig jaar niet waargemaakt: het aantal militairen tot 25 jaar nam sterk af, terwijl de groep 50-plussers groeide. Belangenclubs vrezen vooral het vertrek van manschappen, onderofficieren en officieren die de buitenlandse missies uitvoeren. Vandaag debatteert de Tweede Kamer met de minister. NRC