Met de boot naar Bangladesh en weer terug

TOPSHOTS A Rohingya Muslim from Myanmar (R), who tried to cross the Naf river into Bangladesh to escape sectarian violence, cries near his family in a Bangladeshi Coast guard station in Teknaf on June 19, 2012, before being sent back to Myanmar. Bangladesh is coming under increasing international pressure to open its border to Rohingya's fleeing the violence, but has so far refused to do so. AFP PHOTO/ Munir uz ZAMAN
TOPSHOTS A Rohingya Muslim from Myanmar (R), who tried to cross the Naf river into Bangladesh to escape sectarian violence, cries near his family in a Bangladeshi Coast guard station in Teknaf on June 19, 2012, before being sent back to Myanmar. Bangladesh is coming under increasing international pressure to open its border to Rohingya's fleeing the violence, but has so far refused to do so. AFP PHOTO/ Munir uz ZAMAN AFP

Bijna was het hem gelukt, deze Rohingya-moslim. Bijna was hij de rivier de Naf overgestoken van Birma naar Bangladesh. Maar hij werd onderschept door de Bengaalse kustwacht en teruggestuurd naar zijn thuisland.

Sinds eind mei woeden er hevige gevechten in de Birmese deelstaat Rakhine tussen Rohingya’s en boeddhisten, zo meldde persbureau AP gisteren. Aanleiding is de verkrachting van en moord op een 27-jarige boeddhistische vrouw door drie Rohingya’s op 28 mei. Twee van de daders werden gisteren veroordeeld tot de doodstraf. De derde verhing zich eerder al in een politiecel.

Uit wraak voor de moord lynchten boeddhisten op 3 juni tien Rohingya’s. Sindsdien zijn bij meerdere wraakacties over en weer meer dan vijftig mensen gedood. Duizenden huizen werden in brand gestoken.

Amnesty International heeft Birma opgeroepen hulporganisaties toe te laten tot Rakhine. Volgens Amnesty neemt het geweld in de deelstaat af, maar heeft de bevolking onderdak en medische zorg nodig. Ook zouden mensenrechten worden geschonden.

Rohingya’s worden in Birma niet als staatsburgers of als etnische groep gezien, maar als illegale vreemdelingen uit Bangladesh. Dat land houdt de grenzen echter gesloten voor de Rohingya’s, ook al komt er steeds meer internationale druk om hen toe te laten.