Mensen leven niet langer van stofje in rode wijn

Resveratrol, het heilzame wonderstofje uit rode wijn, werkt levensverlengend. Dat wil zeggen: vooral bij gistcellen en bodem-aaltjes. Maar bij complexere diersoorten, waaronder de mens, ontbreekt elk bewijs voor een langer leven door resveratrol.

Dat is de conclusie van een studie van Nieuw-Zeelandse biologen, die de resultaten van negentien eerder uitgevoerde dierstudies met resveratrol systematisch op een rij zet. „We zetten daarom vraagtekens bij het op de markt brengen van resveratrol als een levensverlengend gezondheidssupplement voor mensen”, schrijven zij vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Biology Letters.

Resveratrol is in het verleden door onderzoekers aangeprezen als het geheime ingrediënt van de zogeheten Franse paradox, waarbij de gezondheidsrisico’s van een dieet rijk aan verzadigd vet worden gecompenseerd door het drinken van matige hoeveelheden rode wijn. Er zit van nature resveratrol in, maar zo weinig dat het de Franse paradox niet kan verklaren. Bij het grote publiek bleef echter de indruk hangen dat rode wijn goed is voor de gezondheid, met resveratrol in de hoofdrol.

Maar helaas, schrijven de Nieuw-Zeelanders onder leiding van Shinichi Nakagawa. Naarmate een proefdier evolutionair dichter bij de mens komt, wordt het effect van resveratrol op de levensduur onvoorspelbaarder.

Dat roept de vraag op hoe effectief deze stof bij de mens zal zijn. Er zijn intussen klinische studies met resveratrol begonnen, schrijft Nakagawa, maar zo lang die nog geen positief resultaat hebben opgeleverd, lijkt het op basis van het dieronderzoek „onjuist” om resveratrol alvast in de markt te zetten als een gezondheidsbevorderende stof. Jaarlijks gaat er wereldwijd al 40 miljoen euro om in de handel van resveratrol-supplementen.

Er bleek overigens één dier hoog in de evolutieboom dat wel profiteert van resveratrol. Als het killivisje Nothobranchius furzeri voer krijgt met reseveratrol erin, wordt zijn normale levensduur – van slechts negen weken – met weken verlengd. Deze visjes krijgen op latere leeftijd vaak lever- of nierkanker en wellicht voorkomt resveratrol dit.