Meerderheid Senaat tegen verbod op ritueel slachten

De Senaat verwierp het verbod op ritueel slachten met 51 stemmen tegen en 21 stemmen voor.

Den Haag. De Eerste Kamer blijft tegen het verbod op ritueel slachten. Op verzoek van senator Nico Koffeman (PvdD) stemde de Eerste Kamer gisteren hoofdelijk over het wetsvoorstel van Marianne Thieme (PvdD). Het wetsvoorstel werd met een ruime meerderheid verworpen. Tot de voorstanders van het verbod behoorden in de Eerste Kamer de Partij voor de Dieren, PVV, SP en 50Plus. De GroenLinks-fractie in de senaat was verdeeld.

De meerderheid van de Eerste Kamer heeft inhoudelijke kritiek op het voorstel en ziet bovendien een alternatief in een convenant van joodse en islamitische organisaties, vertegenwoordigers van slachthuizen, dierenartsen en de wetenschap. Daarin staat onder meer dat dieren maximaal veertig seconden na het toebrengen van de halssnede dood moeten zijn.

Verschillende partijen hebben echter moeite met het compromis van Bleker. De kosjere slagerij Marcus in Amsterdam wil een rechtszaak aanspannen tegen de uitvoering van het convenant, zo maakte zijn advocaat in NRC Handelsblad bekend. Ook rabbijnen hebben moeite met de afspraken die in het convenant zijn gemaakt. De rabbinale rechtbank verwerpt het convenant en stelt dat het akkoord buiten hen om is gesloten. Daarom is het convenant volgens Koffeman geen oplossing. Ook Thieme laat weten door te gaan met de strijd tegen het onverdoofd ritueel slachten. NRC