Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Meer huisartsen willen eigen bijdrage bezoek huisartsenpost

Nederland, Veldhoven, 27 juni 2011, Het MMC heeft twee locaties: Eindhoven en Veldhoven. Locatie Veldhoven is het medisch centrum voor poliklinieken, complexe operaties, intensieve zorg voor vrouw, moeder en kind, intensive care en spoedeisende hulp ( SEH ). Foto; Peter Hilz
Nederland, Veldhoven, 27 juni 2011, Het MMC heeft twee locaties: Eindhoven en Veldhoven. Locatie Veldhoven is het medisch centrum voor poliklinieken, complexe operaties, intensieve zorg voor vrouw, moeder en kind, intensive care en spoedeisende hulp ( SEH ). Foto; Peter Hilz Huisartsenpost van het Maxima Medisch Centrum. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Een groeiend aantal huisartsen wil dat patiënten een eigen bijdrage gaan betalen als zij ‘s avonds, ‘s nachts of in het weekend een huisartsenpost bezoeken.

Dat blijkt uit een onderzoek van HuisartsVandaag en de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen. In 2010 was 65 procent van de huisartsen nog voorstander van een eigen bijdrage, nu blijken dat er 77 procent te zijn, schrijft het vakblad Medisch Contact. Van de artsen die voor een eigen bijdrage zijn, vindt 81 procent dat een bedrag van tussen de tien en 25 euro per consult acceptabel is.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) laat weten tegen een eigen bijdrage te zijn voor het bezoek aan huisartsenposten in de avond-, nacht- en weekenduren. De LHV is bang dat de eigen bijdrage een financiële drempel gaat vormen voor patiënten waardoor de kans groter wordt dat zieken blijven zitten met klachten. LHV vreest dat daardoor op den duur medisch ingrijpen onnodig duurder wordt.

Bij huisartsenposten is tachtig procent van de hulpvragen niet spoedeisend. Dat levert veel werkdruk op en kost een hoop geld, schrijft persbureau Novum. De huisartsen denken dat een eigen bijdrage een remmend effect op een bezoek aan een huisartsenpost zal hebben.