Lentepartijen verdedigen forenzentaks, althans vandaag

Trekken aan een dood paard. Zo noemde PvdA-Kamerlid Ed Groot vanochtend de pogingen om de belastingmaatregelen van het Lenteakkoord aan te passen. De forenzentaks, de btw-verhoging en de hogere accijnzen op drank en tabak mogen zij buiten de Kamer ook zelf zwaar bekritiseren, ín de Kamer houden de vijf partijen van het Lenteakkoord vast aan de gemaakte afspraken.

Dat bleek tijdens een afrondend debat vanmorgen over de lastenverzwaringen. Het moeilijkste punt, de belasting op de vergoeding voor woon-werkverkeer, wordt pas na de verkiezingen in de Tweede Kamer behandeld. Maar vooralsnog stralen VVD, CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie uit dat ze van geen wijken willen weten. „Het is een compromis, dus zitten er ook zaken in die minder leuk zijn”, zei Helma Neppérus (VVD).

De VVD is geen voorstander van de forenzentaks. „In ons verkiezingsprogramma zal die waarschijnlijk niet voorkomen, maar wij staan voor onze handtekening”, aldus Neppérus. De VVD presenteert begin juli haar programma. Demissionair premier en VVD-lijsttrekker Rutte zei vorige week dat er „een reële kans” is dat de VVD de forenzentaks niet opneemt. Eerder liet GroenLinks weten alleen voor een extra belasting voor forenzen in de auto te zijn. De ChristenUnie zei de forenzentaks te willen halveren.

Toch wilde geen partij vanmorgen zeggen dat één van de belastingverhogingen na de verkiezingen van 12 september niet door zal gaan. De btw-verhoging (opbrengst ruim 4 miljard) en de forenzentaks (1,3 miljard) dragen fors bij aan beperking van het begrotingstekort tot maximaal 3 procent volgend jaar. En dat is na het mislukken van het Catshuis-overleg het doel van de vijf. „Wat het zwaarste is, moet het zwaarste wegen”, zei Rutte eerder over het Lenteakkoord.

Vanwege de vermeende complexiteit van de forenzentaks komt staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD) pas na de verkiezingen met een wetsvoorstel. Dat geldt ook voor de beperking van de hypotheekaftrek voor toekomstige huizenkopers. Wel steunde de Kamer vanochtend de verhoging van de btw, accijnzen op tabak en drank en de beperking van de verhoging van de btw op podiumkunsten.

Slechts op één onderdeel verlangt de Kamer een aanpassing van het begrotingsakkoord. Mensen die vóór 27 april een nieuwbouwwoning kochten, betalen het oude btw-tarief van 19 procent en niet de 21 procent die na 1 oktober gaat gelden. Vóór 27 april, de dag dat het Lenteakkoord werd gesloten, wisten de huizenkopers nog niet dat de btw verhoogd zou worden en dat willen de vijf partijen nu goedmaken. Die tegemoetkoming kost 45 miljoen en wordt mede gefinancierd door een geplande belastingverlaging te annuleren op champagne en prosecco, ook wel de bubbeltaks genoemd.