Kortkolom kunst

Eén toegangskaart voor vijf Rotterdamse musea

Rotterdam. Vijf Rotterdamse musea gaan één gezamenlijk ticket verkopen. Het entreebewijs van 27,50 euro geeft bezoekers toegang tot de Kunsthal, het Nederlands Architectuurinstituut, Museum Boijmans Van Beuningen, Natuurhistorisch Museum en Chabot Museum. De vijf kunstinstellingen aan het Rotterdamse Museumpark hopen hiermee meer bezoekers te trekken. De musea mikken ook op toeristen. Die blijven nu te veel hangen in Amsterdam, aldus Patty Wageman, directeur van Boijmans Van Beuningen. Het ‘Museumparkticket’ is te koop in de musea, hotels en toeristenbureaus en is voor een half jaar geldig. Het levert bezoekers een korting op van 19,50 euro. Dit verschil wordt bekostigd door de musea zelf, met een kleine bijdrage van de gemeente. Het is de eerste keer dat Nederlandse musea een gezamenlijk ticket gaan verkopen. In het buitenland wordt dit al gedaan. Zo kunnen toeristen in Parijs een weekabonnement aanschaffen dat in meerdere musea geldig is. (NRC)

Literatuurprijs naar auteur Julian Barnes

Amsterdam. De Europese Literatuurprijs gaat dit jaar naar de roman Alsof het voorbij is van de Brit Julian Barnes, die door Ronald Vlek uit het Engels is vertaald. Met deze prijs worden zowel de auteur als de vertaler van de beste Europese roman die in 2011 in Nederlandse vertaling is verschenen bekroond. De schrijver ontvangt een geldbedrag van 10.000 euro, de vertaler een bedrag van 2.500 euro. De jury noemt de roman zowel „kalm als verontrustend” en prijst vertaler Vlek onder meer voor de manier waarop hij de „ondertoon” in Barnes’ roman in het Nederlands heeft weten te vangen. (NRC)