Kortkolom economie

‘Grieken brengen geld terug naar de bank’

Amsterdam. Grieken hebben na de verkiezingsuitslag van zondag recordhoeveelheden geld teruggebracht naar Griekse banken. Dat schrijft de Griekse krant Kathimerini op basis van een rondgang langs bankiers. Dagelijks zouden Grieken 100 tot 200 miljoen euro terugbrengen naar banken. Daarbij is de uitstroom van geld tot stilstand gekomen, aldus de krant. Veel Grieken waren bang dat een verkiezingsoverwinning door de linkse partij Syriza tot een strijd met de andere eurolanden en het IMF zou leiden. Als de internationale schuldeisers dan hadden besloten de kredietkraan dicht te draaien, zou Griekenland mogelijk uit de euro zijn gestapt. (Novum)

Consumenten in jaren niet zo pessimistisch

Den Haag. De stemming onder Nederlandse consumenten is in juni verder gedaald. Sinds juli 2003 heeft de indicator voor het consumentenvertrouwen niet zo laag gestaan. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vanmorgen bekendmaakte. De indicator voor het consumentenvertrouwen daalde met twee punten naar -40. Consumenten waren in juni in vergelijking met een maand eerder vooral somberder over de economie. Deze deelindicator daalde met vier punten tot -65, vooral doordat consumenten denken dat de situatie de komende twaalf maanden negatief blijft. (Novum)

Meer winst H&M door goede voorjaarscollectie

Amsterdam. Modeketen Hennes & Mauritz (H&M) heeft in het tweede kwartaal van het boekjaar de winst met 23 procent zien stijgen, vooral door hoge verkoopcijfers van de voorjaarscollectie. Dat meldt de Zweedse winkelketen woensdag. De keten behaalde in de maanden maart tot en met mei een winst van 5,2 miljard Zweedse kroon (588 miljoen euro). Een jaar eerder bedroeg de winst in diezelfde periode 4,3 miljard kroon. De omzet inclusief btw steeg met vijftien procent naar 31,7 miljard kroon. H&M is van plan gedurende het huidige boekjaar dat is begonnen op 1 december 275 nieuwe winkels te openen. In het najaar kunnen Amerikaanse klanten voor het eerst online winkelen bij H&M. (AP/Novum)

Eemshaven krijgt toch nieuwe kolencentrale

Amsterdam. RWE krijgt de laatste vergunning die nodig is voor de bouw van de omstreden kolencentrale in de Eemshaven. Dat heeft de provincie Groningen gisteren laten weten. Volgens de provincie heeft het energiebedrijf voldoende maatregelen getroffen om schade aan de natuur te compenseren. Zo is duidelijk geworden dat zeehonden en bruinvissen geen last hebben van het bouwgeluid en dat het koelwater van de centrale de watertemperatuur niet te veel laat stijgen. Greenpeace laat in een reactie weten de afgegeven vergunning opnieuw te zullen aanvechten, om zo de natuur tegen „deze nodeloze vervuiling” te beschermen. (Novum)

Proctor & Gamble geeft winstwaarschuwing af

Rotterdam. Levensmiddelenconcern Procter & Gamble heeft de verwachtingen voor de winst en de omzet voor het huidige kwartaal verlaagd. De concurrent van Unilever verwacht nu een krimp doordat markten minder snel groeien dan voorzien. Ook negatieve valuta-effecten en de moeite om marktaandeel te behouden in ontwikkelde landen speelt mee. Voor het kwartaal dat afloopt in juni rekent Procter & Gamble nu op een winst per aandeel van 0,75 tot 0,79 dollar, lager dan de eerdere range van 0,79 tot 0,85 dollar. De omzet daalt waarschijnlijk met een tot twee procent, vergeleken met de oude verwachting van een toename met dezelfde percentages. (Novum)