Kortkolom buitenland

Gijzeling bank in Toulouse

TOULOUSE. Een man heeft vanochtend vier mensen in gijzeling genomen in een bank in de Zuid-Franse stad Toulouse, onder wie de directeur. De man zou eerst hebben geprobeerd de bank te overvallen en één keer hebben geschoten. Hij zegt banden te hebben met Al-Qaeda. De politie meldde vanochtend niet te weten of dit serieus is of verzonnen. Eerder was Toulouse in de ban van de schutter Mohammed Merah, die drie joodse kinderen, drie militairen en een rabbi doodde. (Reuters, AP)

Hof Koeweit brengt oude parlement terug

Rotterdam. Het Koeweitse Constitutionele Hof heeft vandaag de parlementsverkiezingen van februari ongeldig verklaard en het oude parlement in ere hersteld. Dat heeft het staatspersbureau KUNA bekendgemaakt. De emir van Koeweit schorste het parlement eerder deze week al voor een maand wegens een hoog oplopend conflict tussen het kabinet en de parlementsleden over vermeende corruptie van ministers. De door moslimfundamentalisten gedomineerde oppositie veroverde in februari in de parlementsverkiezingen 34 van de 50 zetels. (NRC)

Maoïsten in Nepal vallen uiteen

Kathmandu. De maoïsten, de grootste politieke partij van Nepal, zijn gisteren uiteengevallen. Voormalige maoïstische rebellen kondigden gisteren aan een eigen fractie te zullen vormen. Ze vinden dat hun belangen onvoldoende worden behartigd. De afgesplitste groep, die circa een derde van de partijafgevaardigden omvat, heeft een „pro-revolutionaire” politieke koers aangekondigd. In november zijn er verkiezingen in Nepal, dat al jaren kampt met een constitutionele crisis. (AP)

Ai Weiwei geweerd bij proces om belastingen

Peking. De Chinese dissidente kunstenaar Ai Weiwei heeft vandaag niet de afwikkeling van het proces kunnen bijwonen dat zijn bedrijf heeft aangespannen tegen de Chinese belastingautoriteiten. Die eisen een bedrag van omgerekend twee miljoen euro van hem aan achterstallige belasting. Ai Weiwei kreeg naar zijn zeggen gisteren van de politie te horen dat hij vandaag diende thuis te blijven. Zijn bedrijf heeft op zijn beurt een zaak aangespannen tegen de belastingdienst omdat die zich in strijd met de wet zou hebben gedragen. (AP)

Zes Palestijnen gedood bij aanvallen Israël

Gaza. Bij Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook na een Palestijnse infiltratie in Israël vanuit de Egyptische Sinaïwoestijn, maandag, zijn volgens Palestijnse medische diensten zeker zes Palestijnen gedood. De Israëlische aanvallen leidden tot een zeldzame reactie van Hamas in Gaza, dat tien raketten op Israël afschoot (die geen schade aanrichtten). De infiltratie van maandag, waarbij een Israëlische bouwvakker werd gedood, werd op een met Al-Qaeda verbonden website opgeëist door de Mujahedeen Shura Raad van Jeruzalem, een groep die in april zou zijn gevormd. (AP, AFP)

Zelfmoordaanslag: 12 Afghaanse doden

KABUL. Bij een zelf moordaanslag op een internationaal militair konvooi in Oost-Afghanistan zijn vanochtend twaalf Afghanen gedood. Een met explosieven beladen voertuig ramde het konvooi in Khost, hoofdstad van de gelijknamige provincie. Gisteren werden Kandahar een NAVO-basis en een controlepost van de politie bestormd. Drie Afghaanse agenten kwamen om, enkele Amerikaanse soldaten raakten gewond. (AP)