Kennis Bo Xilai gearresteerd

De Cambodjaanse politie heeft een Franse architect aangehouden, die nauwe banden onderhield met de dit jaar in ongenade gevallen Chinese leider Bo Xilai en diens vrouw Gu Kailai.

China heeft gisteren verzocht om uitlevering van de 52-jarige Patrick Henri Devillers, die twee weken geleden werd gearresteerd. Volgens de politiechef in Phnom Penh onderzoeken de Cambodjaanse autoriteiten of Devillers naar China of Frankrijk dient te worden gezonden.

De architect woonde al enkele jaren in Cambodja nadat hij in 2005 gescheiden was van zijn Chinese vrouw en China had verlaten. Devillers raakte in zijn Chinese jaren nauw bij de familie van Bo Xilai betrokken, toen die nog burgemeester in de noordoostelijke havenstad Dalian was. Hij verzorgde daar verscheidene bouwprojecten.

In 2000 zette Devillers zelfs samen met Bo’s vrouw Gu Kailai een bedrijf op, dat formeel in het Zuid-Engelse Bournemouth was gevestigd. Na drie jaar werd dit echter weer opgeheven. Volgens bronnen in Britse kranten was Devillers een belangrijke steun en toeverlaat voor Bo en diens vrouw, vooral voor internationale transacties en contacten.

Een soortgelijke rol vervulde de Britse zakenman Neil Heywood, die vorige herfst werd vermoord. Bo’s echtgenote wordt verdacht van medeplichtigheid aan diens dood. Devillers zou op goede voet hebben gestaan met Heywood.

Bo kwam ten val nadat de politiechef van Chongqing, die zelf vreesde voor zijn leven, zich in een Amerikaanse consulaat meldde en een boekje opendeed over de praktijken van Bo en zijn vrouw. Bo gold tot dan als gegadigde voor een positie in het Chinese Polibureau.

Het echtpaar wordt ook verdacht van het illegaal vergaren van een fortuin ter waarde van 150 miljoen dollar. Mee speelt volgens waarnemers echter ook een machtsstrijd binnen de communistische partij. De populistische Bo stond daarbij tegenover liberalen als premier Wen Jiabao. (AP, AFP, Reuters)