Julian Assange vlucht naar ambassade Ecuador

Van alle landen waar Julian Assange, oprichter van de klokkenluiderswebsite Wikileaks, had kunnen vragen om politiek asiel, is Ecuador niet de meest voor de hand liggende.

Toch zit hij sinds gisteren in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen, uit vrees voor uitlevering aan Zweden waar hij zal worden ondervraagd in een verkrachtingszaak. Na een anderhalf jaar durende juridische strijd bepaalde het Britse Hooggerechtshof vorige week dat Assange door de Britten mag worden uitgeleverd. Hij had tot volgende week tijd om in beroep te gaan bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

Daar wilde de Wikileaks-oprichter duidelijk niet op wachten. Hij is ervan overtuigd dat Zweden hem zal uitleveren aan de VS, die hem willen vervolgen voor het lekken van staatsgeheimen.

Maar de keuze voor Ecuador is vreemd voor een voorvechter van persvrijheid en transparantie. Non-gouvernementele organisaties waarschuwen dat de Ecuadoriaanse regering in toenemende mate de media onderdrukt. Een brievenschrijver met kritiek op president Rafael Correa heeft asiel in de VS gevraagd, omdat hem een gevangenisstraf boven het hoofd hangt. De krant die de brief afdrukte, kan een miljoenenboete krijgen.

Uitgerekend uit de Amerikaanse diplomatieke post die via Assange’s website Wikileaks uitlekte, bleek dat de VS zich grote zorgen maken over verminderde persvrijheid, en corruptie onder rechters en politie in Ecuador.

Correa zelf noemde die beschuldigingen vorige maand „een mythe”. Tegen wie hij dat zei? Julian Assange, die hem interviewde voor zijn talkshow op Russia Today.

Ecuador bestudeert de asielaanvraag. Het land bood in november 2010 Assange al asiel aan. Maar toen ging het aanbod over een plek om Wikileaks te vestigen, niet om een woonplaats voor iemand die de Britse en Zweedse justitie ontduikt.

Assange’s vrienden zijn ondertussen duizenden ponden armer. Door de Ecuadoriaanse ambassade in te vluchten, schond hij de voorwaarden van zijn borgtocht, waarvoor zij financieel garant stonden.