Ik werk met vaste prijzen, dat scheelt veel discussies

Naam: Marian Harberink (41)

Opleiding: rechten, Radboud Universiteit Nijmegen. Afgestudeerd in 2000

Bedrijf: De Omgevingsjurist (omgevingsjurist.nl, snellereenomgevingsvergunning.nl), eenmanszaak

Doet dit werk sinds: 2005

Uurtarief in beginperiode: 160 euro, exclusief btw

Huidige uurtarief: werkt niet langer met uurtarieven

Voor

Wat doet een omgevingsjurist?

„Ik werk onder meer in opdracht van projectontwikkelaars. Ik zorg ervoor dat zij sneller dan normaal een omgevingsvergunning krijgen voor het realiseren van een bouwproject. Daarnaast werk ik voor gemeenten, milieudiensten en ruimtelijke adviesbureaus.”

Wat is je uurtarief?

„Sinds een jaar werk ik niet meer met uurtarieven. Dat heb ik lange tijd wel gedaan. Mijn uurtarief was de eerste jaren dat ik als omgevingsjurist werkte 160 euro. Maar werken met uurtarieven was onbevredigend en gaf bovendien altijd veel discussie. Dat begon al bij de offerte. De opdrachtgever had een vraag en ik schatte in hoeveel uur ik daarvoor nodig zou hebben. Dat zette ik in de offerte. Vervolgens kreeg ik meestal de vraag of het niet voor minder uren kon. En daar bleef het niet bij, want als de opdracht was afgerond, kreeg ik vaak weer discussie, afhankelijk van het geboekte resultaat.”

Na

En dus koos je voor een andere aanpak.

„Ik werk nu met vaste prijzen voor de producten die ik lever. Bovendien geef ik een resultaatsgarantie. Neem bijvoorbeeld een omgevingsvergunning voor een projectontwikkelaar. Ik garandeer hem dat hij die vergunning twee maanden sneller krijgt dan normaal. Voor dat resultaat hanteer ik een vaste prijs: 4.997 euro exclusief btw. Deze prijs en die van mijn andere diensten staan op mijn site. Mocht het niet lukken om die volledige twee maanden tijdswinst te boeken, dan geef ik 2.000 euro korting. Als de vergunning uiteindelijk helemaal niet wordt gegeven, betaalt de opdrachtgever niets. Overigens gebeurt dat nooit, want ik weet waar ik aan begin als ik een klus aanneem.”

Hoe zorg je voor tijdwinst bij het verkrijgen van een omgevingsvergunning?

„Je zit natuurlijk aan een aantal vaste wettelijke termijnen vast bij het aanvragen van een vergunning, zoals inspraaktermijnen. Maar er is bij gemeenten ook altijd sprake van politieke besluitvorming in het college en in de gemeenteraad. Met lobbyen kun je de besluitvorming versnellen. Ook het direct aanleveren van de juiste stukken bij de juiste mensen versnelt het proces.”

Vragen opdrachtgevers niet hoeveel uur je aan een klus denkt te gaan spenderen?

„Nee. Zeker projectontwikkelaars denken in totale kosten voor hun bouwprojecten. Twee maanden tijdwinst scheelt behoorlijk in de kosten, omdat projecten sneller kunnen worden gerealiseerd. Daar hebben ze geld voor over. Dan kijken ze niet op de vierkante centimeter naar aantallen uren. Mijn aanpak past daarbij: ik bied niet een aantal uren van mezelf aan, maar een resultaat: tijdwinst. Dat geeft de opdrachtgever zekerheid, en hij weet dat de factuur aan het einde niet ineens veel hoger uitvalt omdat ik meer uren aan het werk heb besteed dan gepland. En je komt zelfverzekerd over als je zegt: ik lever dit resultaat voor die prijs.”

Meedoen aan deze rubriek? Meld je aan via werk@nrc.nl