Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Hogere waarheid

Voor wie het wil weten: Portugal verslaat Tsjechië, Duitsland overklast Griekenland, Spanje tikt nog één keer de Fransen suf en de Engelsen verslikken zich in Italië. Het is logisch, ware het niet dat nu de meta-logica van de kwartfinale in werking treedt: er is altijd één verrassing. Maar welke? En om meteen met de bekentenis te komen: ik vind dat vreselijk.

Natuurlijk hóór je te sympathiseren met de underdog (hup, Tsjechen!), maar ik voel me altijd bekocht. Want uiteindelijk is een voetbaltoernooi vooral religie. Je wilt heiligen aanbidden (Pirlo! Xavi! Özil!) en de uitslagen moeten een bepaalde orde weerspiegelen. Er moet zich een hogere waarheid openbaren; niet de waarheid dat iedereen met geluk en goede moed kan winnen. Dat is in het gewone leven al zo. Dus hangt aan de muur een Spaanse vlag, staat een jamón serrano op tafel en ligt de kelder vol rioja. Want nog nooit heeft een land drie toernooien achter elkaar gewonnen. Als Spanje wint is het geen toeval, maar de Waarheid – bij de Heilige Maagd Maria, zou Gerard Reve zeggen.

Arjen Fortuin