Goed idee maar bar slecht uitgevoerd

The Raven. Regie: James McTeigue. Met: John Cusack, Luke Evans, Alice Eve, Brendan Gleeson, Kevin McNally, Pam Ferris. In: 15 bioscopen.

De Amerikaanse auteur Edgar Allan Poe (1809-1849) stierf een nooit opgehelderde dood in Baltimore. Hij liep er aan de vooravond van zijn overlijden verward op straat en werd ijlend opgenomen in het ziekenhuis. Voor hij stierf, mompelde hij herhaaldelijk de naam ‘Reynolds’. De scenaristen van The Raven, vernoemd naar zijn beroemdste gedicht, nemen de mysterieuze omstandigheden rond zijn dood als uitgangspunt en proberen te verklaren hoe hij aan zijn einde gekomen is.

The Raven voert een moordenaar ten tonele die de macabere moorden die Poe in zijn verhalen beschreef nadoet. De copycatkiller vermoordt bijvoorbeeld een criticus met een zeis aan een pendule à la The Pit and the Pendulum, en de geheimzinnige moord op een moeder en haar dochter komt rechtstreeks uit The Murders in the Rue Morgue. Het wordt persoonlijk als de seriemoordenaar de verloofde van Poe ontvoert en Poe uitdaagt haar terug te vinden via aanwijzingen die hij achterlaat op de plekken van zijn misdaden. De moordenaar heeft daarbij een fascinatie voor de gruwelijke dood die Poe in drie verhalen gebruikte: de angst levend begraven te worden.

Het idee achter The Raven is interessant. Door een detectivevorm te kiezen, is het een passende hommage aan de auteur die wel wordt gezien als de eerste detectiveschrijver. En door het laten zien van de door hem fantasierijk bedachte bizarre sterfscènes, gaan mensen die Poe alleen vaag kennen misschien wel zijn verhalen lezen. Jammer dat de uitvoering zo ondermaats is. De acteurs, onder wie John Cusack als Poe, schmieren er flink op los.