Gijzelnemer Toulouse gearresteerd, alle gegijzelden bevrijd

Franse politie-eenheden eerder vanmiddag bij het bankfiliaal waar vier mensen gegijzeld werden. Foto AP/Bruno Martin

De man die claimt banden te hebben met terreurorganisatie Al-Qaeda en vandaag vier mensen gijzelde in een bank in de Franse stad Toulouse is vanmiddag gearresteerd. De politie opende de aanval op de man waarbij hij gewond raakte. Alle gegijzelden zijn bevrijd en ongedeerd, zo verklaart een zegsman bij de Franse politie.

Er zouden door de politie drie schoten zijn gelost, waardoor de gijzelnemer gewond raakte. De groep elite-eenheden van de politie arriveerden aan het begin van de middag bij het bankgebouw.

Volgens de regionale krant Ouest-France was de omgeving rond de bank sinds vanochtend afgezet door politieagenten. Een bron bij de politie zei dat het nog onduidelijk is of de claim van de man dat hij banden heeft met Al-Qaeda serieus te nemen is. Wel zei de aanklager in Toulouse vanmiddag dat de man uit “religieuze overtuiging” handelde.

De gijzelnemer drong vanochtend rond elf uur naar binnen bij een filiaal van de CIC-bank in het centrum van de stad, en zou vandaag een schot hebben gelost en gezegd hebben dat hij met de politie wil spreken. Onder de gijzelaars was de directeur van de bank.

Eerder vanmiddag konden twee van de vier gijzelaars worden bevrijd. Toen was de politie nog met de dader in onderhandeling.

In maart werd Toulouse opgeschrikt door de terreurdaden van moslimextremist Mohamed Merah, die een aantal Franse soldaten en kinderen op een Joodse school doodschoot. Na een langdurige operatie werd Merah in zijn huis gedood door de Franse politie. Of de gijzeling van vanochtend in verband staat met Merah is onduidelijk, maar het bankgebouw staat wel vlakbij het huis van de gedode extremist.