Geruchtenstroom over zieke Mubarak

Te midden van berichten over zijn snel verslechterende gezondheid is de Egyptische oud-president Hosni Mubarak (84) gisteren uit de gevangenis in Kairo naar een militair ziekenhuis overgebracht. Het officiële persbureau MENA meldde dat zijn hart had stilgestaan, maar andere bronnen spraken dat tegen. Zij meldden aanvankelijk dat hij een beroerte of een hartaanval had gehad en in coma lag. Maar vanochtend zeiden veiligheidsdiensten dat hij van de beademing af is en dat zijn vitale organen werken.

Veel Egyptenaren hebben sceptisch gereageerd op eerdere berichten over coma’s en andere gezondheidsproblemen sinds Mubarak op 2 juni tot een levenslange gevangenisstraf werd veroordeeld en naar de gevangenis werd overgebracht. Zij meenden dat deze berichten werden verspreid om zijn overbrenging naar een comfortabeler behuizing te wettigen. Zijn ploeg van advocaten en zijn familie, voorzover niet zelf in de cel, hebben daarop aangedrongen.

Egypte wacht intussen met spanning op de uitslag van de presidentsverkiezingen, die in principe morgen bekend wordt. Beide kandidaten, Moslimbroeder Mohammed Morsi en Mubaraks laatste premier, generaal b.d. Ahmed Shafiq, hebben de overwinning opgeëist.

Gisteren kwamen op het Tahrirplein in Kairo naar schatting 50.000 mensen, in meerderheid Moslimbroeders en radicalere salafisten, betogen tegen de ‘constitutionele coup’ van het leger. Dat heeft zich de afgelopen dagen vergaande bevoegdheden toegeëigend, en vervolgens beloofd op 30 juni het uitgeklede gezag aan de nieuwe president te zullen overdragen. De komende president zal voor elke wet de instemming van het leger nodig hebben, dat de wetgevende bevoegdheden van het door het Constitutionele Hof ontbonden parlement heeft overgenomen.

De demonstranten op het Tahrirplein schreeuwden gisteren leuzen voor Morsi, bij wijze van waarschuwing aan het leger om niet alsnog Shafiq te laten winnen. Het staat wel vast dat de verliezende kandidaat de uitslag niet zal accepteren. (Reuters, AP, AFP)