G20 schaart zich achter hervormingen Europa voor eurocrisis

Francois Hollande, Angela Merkel, Mario Monti, Mariano Rajoy, David Cameron, Herman Van Rompuy, Barack Obama en Jose-Manuel Barroso op de G20-top in Mexico. Foto Reuters

De Europese leiders hebben op de G20-top in Mexico Barack Obama weten te overtuigen van hun crisisaanpak voor de eurozone. Ondanks groeiende druk op de financiële markten voor snelle oplossingen sprak de Amerikaanse president zijn steun uit voor gestage maar ambitieuze hervormingen.

Europa heeft verklaard haar bankensectoren te willen integreren; een grote stap die al tijden op het verlanglijstje van de VS en andere landen staat. Op die manier moet een eind komen aan het redden van banken die diep in de schulden zitten waardoor de regeringen alleen maar dieper in het rood komen te staan.

Volgens Obama zijn de Europese leiders zich bewust van de urgentie die komt kijken bij het oplossen van de eurocrisis.

“Geen van de maatregelen gaat de crisis in één keer oplossen in de komende weken of twee maanden. Maar elke nieuwe stap is er een richting verdere integratie in plaats van het uiteenvallen van de sectoren.”

Geithner en Lagarde ook tevreden

De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner zegt ook te geloven in een versterkte basis voor één bancair systeem met dito begrotingsbeleid. Hij ziet daarin de oplossing voor het terugdringen van de rente waartegen landen met schulden geld lenen. Ook de economische groei zal volgens hem weer een opwaartse lijn gaan vertonen.

IMF-baas Christine Lagarde meent dat de zaden voor een pan-Europees herstelplan gezaaid zijn. “Het maakt niet uit of het lang duurt, het moet vooral goed gebeuren. Lange termijnoplossingen moeten wel geflankeerd worden door onmiddellijke ingrepen.”