Fed verlengt opkoopprogramma - ‘bezorgdheid over economie’

De Amerikaanse centrale bank verlengt het opkoopprogramma ‘Operation Twist’ tot het einde van dit jaar. Het plan om de rente laag te houden tot eind 2014 blijft ongewijzigd. Dat verklaarde de Federal Reserve vandaag, na een tweedaagse vergadering.

De beslissing van de Fed is te zien op een televisiescherm op de New York Stock Exchange.
De beslissing van de Fed is te zien op een televisiescherm op de New York Stock Exchange. Foto AP / Richard Drew

De Amerikaanse centrale bank verlengt het opkoopprogramma ‘Operation Twist’ tot het einde van dit jaar. Verder blijft het plan om de rente laag te houden tot eind 2014 ongewijzigd. Dat verklaarde de Federal Reserve vandaag, na een tweedaagse vergadering.

‘Operation Twitst’ is een programma waarbij de bank langlopende staatsleningen opkoopt en ter compensatie obligaties verkoopt met een looptijd tot drie jaar. Het programma is bedoeld om de rente op langlopende staatsleningen omlaag te brengen, om zo de economie te stimuleren.

Voor het verlengen van ‘Operation Twist’ zet de Fed het komende half jaar nog eens 267 miljard dollar in, bovenop de vierhonderd miljard dollar die de bank sinds september al aan kortlopende obligaties heeft geruild.

‘Bezorgdheid over het momentum van de Amerikaanse economie’

De Fed verklaarde te verwachten dat de economie in een “gematigd tempo” zal groeien, maar zei tegelijkertijd dat de groei van werkgelegenheid de afgelopen maanden stagneerde. De beslissing om ‘Operation Twist’ te verlengen komt niet als een verrassing voor financieel analisten, zegt onze economie-redacteur Maarten Schinkel:

“Hier werd al een beetje op gezinspeeld. Er zijn nogal wat cijfers naar buiten gekomen over de Amerikaanse economie, bijvoorbeeld over de werkloosheid. Er is kennelijk bezorgdheid over het momentum van de Amerikaanse economie.”

Het is de eerste keer sinds januari dat de Fed extra maatregelen neemt om de groei te doen herleven. Toen verklaarde de centrale bank de historisch lage rentestand (0 tot 0,25 procent) tot 2014 niet te willen verhogen. Dat is een vrij heftige maatregel, waarmee de Fed de markten zekerheid wil geven.

In de verklaring vandaag is dat plan nog eens herhaald. Het is ook de eerste keer sinds september dat de Fed aankondigt nieuwe activa te kopen.