Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Familie en leger: Hosni Mubarak is niet dood, ligt wel aan beademing

Hosni Mubarak is niet dood maar na een reanimatie aan een beademingsapparaat gekoppeld. Dat melden bronnen binnen zijn familie en het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken aan Al Jazeera.Volgens Reuters ligt de oud-president in coma, maar is hij in elk geval niet klinisch dood.

Hosni Mubarak en zijn vrouw Suzanne, die bij hem is in het ziekenhuis, tijdens een bezoek aan Berlijn in 2003. Foto Reuters / Arnd Wiegmann

Hosni Mubarak is niet dood. Na een geslaagde reanimatiepoging is de 84-jarige oud-president aan een beademingsapparaat gekoppeld. Dat melden bronnen binnen zijn familie en het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken aan Al Jazeera. Volgens Reuters ligt Mubarak in coma, maar is hij in elk geval niet klinisch dood.

Gisteravond laat kwamen er plots tegenstrijdige berichten naar buiten rondom de gezondheidstoestand van Mubarak. Het staatspersbureau MENA verklaarde hem dood, maar niet veel later werd dit vanuit andere hoeken tegengesproken.

Een advocaat van de familie zegt tegen Al Jazeera dat Hosni Mubarak buiten bewustzijn is geraakt en wordt beademd nadat hij neer een ziekenhuis werd vervoerd vanuit de Torah-gevangenis in Kairo. De tot levenslang veroordeelde Mubarak zou zelfs weer aan de beterende hand zijn op de intensive care-afdeling van het Maadi ziekenhuis.

MENA verklaarde de 84-jarige Mubarak gisteravond “klinisch dood” nadat hij een hartaanval zou hebben gehad. Generaal Said Abbas van de machthebbende Militaire raad doet deze berichten tegenover Reuters af als “nonsens”.