EK ook over voor scheidsrechter Kuipers

Kuipers afgelopen vrijdag na een inspectie van het veld tijdens de door hevig noodweer getroffen wedstrijd tussen Oekraïne en Frankrijk. Foto Reuters / Michael Buholzer

Björn Kuipers mag morgen naar huis. De Nederlandse scheidsrechter zal geen wedstrijden meer fluiten op het EK in Polen en Oekraïne, zo meldt onze verslaggever Koen Greven vanuit Polen.

Daarmee is de Nederlandse inbreng op dit EK voorbij. Kuipers floot tijdens het EK twee groepswedstrijden: Kroatië-Ierland en Oekraïne-Frankrijk. Kuipers moest besluiten die laatste wedstrijd na nog geen tien minuten spelen lange tijd stil te leggen vanwege hevig onweer.

De beste Nederlandse scheidsrechter had de hoop verder in het toernooi te kunnen komen nadat het Nederlands elftal was uitgeschakeld. Voormalig top-arbiter Mario van der Ende zei gisteren op Nusport.nl dat de Nederlandse nationaliteit van Kuipers “absoluut geen garantie” zou geven:

“Iedereen zegt dat Kuipers geweldig gefloten heeft, maar in zijn eerste wedstrijd, Ierland - Kroatië (1-3), presteerde hij heel wisselvallig. Zeg maar gerust matig. Tijdens Oekraïne - Frankrijk deed hij het stukken beter. Maar toen had hij wel Jeremy Menez zijn tweede gele kaart moeten geven, en die maakte even later de openingstreffer voor de Fransen.”

Naast Kuipers doet de UEFA de rest van dit EK ook geen beroep meer op de de Hongaar Voktor Kassai, de Duitser Wolfgang Stark en de Spanjaard Carlos Velasco Caballo.

Kuipers in actie tijdens Oekraïne - Frankrijk. Foto Reuters / Charles PlatiauKuipers in actie tijdens Oekraïne - Frankrijk. Foto Reuters / Charles Platiau