Kamer akkoord: eigen risico in de zorg stijgt naar 350 euro

Het eigen risico in de zorg stijgt in 2013 van 220 naar 350 euro. Dat is vanmiddag in de Tweede Kamer besloten na een debat van enkele uren, zo schrijft de NOS.

De vertragingstactiek van de SP heeft geen vruchten afgeworpen, zo bleek. De partij vroeg afgelopen week zeven uur spreektijd aan voor het debat over de zorg.

De PVV sloot zich hier later bij aan om de verhoging van het eigen risico aan de kaak stellen. Het plan is bedacht door D66, VVD, CDA, CU en GroenLinks en is vandaag besproken zodat het nog voor het zomerreces in de Eerste Kamer behandeld kan worden.

Volgens Kamerlid Renske Leijten was de stunt van de SP bedoeld om “de aandacht te vestigen op het plan” of eventueel “een uitstel van de beslissing tot na de zomer” voor elkaar te krijgen. Ook de PVV vroeg hierop zeven uur spreektijd aan in het debat over de zorg omdat de partij zich met “hand en tand” wilde verzetten tegen verhoging van het eigen risico.

Vanmiddag was de minister vlot klaar met de beantwoording van de vragen. Ze had 250 vragen al schriftelijk beantwoord om het proces te versnellen. In het debat gaf de PVV vandaag toe dat de vertragingstactiek niet geslaagd was. “Jammer”, aldus Fleur Agema van de PVV tegenover de NOS.