Egyptenaren de straat op uit protest tegen het leger

Onderwijl roepen beide presidentskandidaten zich uit tot winnaar.

KAIRO. Opnieuw stonden gisteren duizenden Egyptenaren op het Tahrirplein in Kairo. Ze protesteerden tegen het decreet van vorige week dat het leger de bevoegdheid geeft burgers te arresteren en te berechten. Dat wordt gezien als een slinkse verlenging van de noodtoestand, die officieel ten einde is.

Verschillende vakbonden riepen op tot het protest. Ook de partij van de Moslimbroeders schaart zich voor het eerst sinds lange tijd achter het straatprotest tegen het leger. De partij zei gisteren voortaan te zullen deelnemen aan „alle acties gericht tegen de grondwettelijke coup en tegen de ontbinding van het parlement”.

Het parlement werd donderdag door het Constitutionele Hof ongrondwettelijk verklaard. Daarmee werd de eerdere zege van de Moslimbroeders in de parlementsverkiezingen ongedaan gemaakt. Het lot van het Egyptische parlement wordt een belangrijke test. De militaire politie heeft opdracht gekregen om de parlementsleden de toegang tot het gebouw te ontzeggen.

Ondertussen hebben beide presidentskandidaten – Mohamed Morsi van de Moslimbroeders en oud-generaal Ahmed Shafik – zichzelf uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen, die afgelopen weekend werden gehouden. De officiële uitslag wordt donderdag bekend.

Morsi zou van plan zijn zich bij de betogers te voegen en eventueel zelfs de eed af te leggen op het Tahrirplein. NRC