Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Film

Duivelse muziek en aanstekelijke lol

Rock of Ages. Regie: Adam Shankman. Met: Diego Boneta, Julianne Hough, Alec Baldwin, Russell Brand, Tom Cruise. In: 64 bioscopen.

Rock of Ages speelt zich af in 1987, het tijdperk van getoupeerd haar, strakke broeken en de hoogtijdagen van de muzieksoort die nu classic rock heet: Foreigner, Guns N’ Roses, Def Leppard, Whitesnake. ‘Muziek van de duivel’ die volgens christenen jongeren corrumpeert. Een ambitieuze politicus en zijn vrouw – een soort Lady Macbeth – zien hun kans schoon om electoraal te scoren met een campagne om deze duivelsmuziek uit Los Angeles te verbannen.

In de verfilming van de gelijknamige theatermusical uit 2005 speelt Tom Cruise de flamboyante rockzanger Stacee Jaxx. Ter hoogte van zijn kruis heeft hij een soort peniskoker en twee tatoeages van pistolen wijzen naar zijn geslachtsdeel. Hij heeft een aapje als metgezel. Als hij niet beneveld is, fluistert hij quasidiepzinnige wijsheden die niemand kan volgen. Hij staat op het punt solo te gaan en geeft nog een laatste optreden met zijn band in de Bourbon, een tent op LA’s Sunset Strip. Deze wordt uitgebaat door twee oude rockers (Alec Baldwin en Russell Brand). Als zij samen Can’t Fight This Feeling van REO Speedwagon zingen, blijkt hun kameraadschap dieper te gaan dan ze zelf vermoedden.

De tv-serie Glee is de wegbereider van een nieuw type musical waarin bestaande liedjes de gevoelens van de personages vertolken: Drew zingt bijvoorbeeld Foreigners Waiting For a Girl Like You als hij Sherrie het hof maakt. Alle acteurs hadden overduidelijk lol in hun vet aangezette (bij)rollen, naast Cruise, Baldwin en Brand ook nog Paul Giamatti, Catherine Zeta-Jones en Malin Akerman. Die lol werkt aanstekelijk, jammer dat de film wat lang is.

André Waardenburg