Opinie

Dronken Polen trappen krijgt geen bijval meer

VRT-weervrouw Sabine Hagedoren is ‘Happy’.
VRT-weervrouw Sabine Hagedoren is ‘Happy’.

Het onderwerp van de thema-uitzending van het Achtuurjournaal (NOS) van gisteren werd in twee woorden samengevat met een titelkaartje onder de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer: „Falende overheid.”

Maar voordat we kennis konden nemen van zijn analyse van onbehoorlijk bestuur inzake het achterhouden van informatie over de Q-koorts, zagen we de problematiek nog beter en meer plastisch verbeeld in de nieuwsopening.

Dat bestond vooral uit niet al te scherpe, met een telefoon door een voorbijganger gemaakte opnamen van een arrestatie in Rotterdam-Zuid. Een fors gebouwde blonde agente deelt minstens vier rake trappen op kruishoogte uit aan een arrestant die zich niet zichtbaar verzet.

We hebben nu dus ook onze eigen Rodney King, al beschikt de straalbezopen Pool die hier hardhandig wordt aangepakt vooralsnog niet over een naam of een herkenbaar gezicht.

Sacha de Boer benadrukte hoe de politieleiding met het incident in de maag zat en een districtschef zei te zijn geschrokken van de beelden op internet. Er wordt een intern onderzoek uitgevoerd dat ongetwijfeld zal uitwijzen dat betrokkenen zich bedreigd voelden door de arrestant en dat er van alles was voorafgegaan aan de mishandeling. De maker van het filmpje is echter stellig dat de zatladder gewoon lag te slapen en niets agressiefs ondernomen had.

RTL Boulevard kon er geen genoeg van krijgen en herhaalde de schoppen wel een keer of vier. Misdaadverslaggever en voormalig politieagent John van den Heuvel lichtte als expert toe dat de getoonde handelingen niets te maken hebben met enige instructie over het staande houden van een verdachte, of zelfs met bekende vormen van zelfverdediging. Maar hij herkende wel dat je soms zo getergd of beledigd bent als politiefunctionaris met straatdienst, dat de verleiding groot is om erop los te slaan.

Op internet valt weinig sympathie te vinden voor de dilemma's van de surveillant. Eerder dragen veel mensen andere voorbeelden aan van onacceptabel gedrag van de politie, in een geval zelfs betiteld als „de gewapende afdeling van de PVV”.

Het kan verkeren, de stemming onder „de mensen in het land”. Tot voor kort zou de meest gehoorde opmerking toch wel zijn dat het gezag strenger dient op te treden, zeker als het om dronken Polen of rondhangende Marokkanen gaat.

Even later in het Journaal pleitten drie gerenommeerde wetenschappelijke instellingen voor een nauwgezet historisch onderzoek naar onze laatste oorlog, die tot voor kort werd aangeduid als ‘de politionele acties’, maar nu de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog heet. Als links nu de verkiezingen niet wint, dan nooit meer.