Consumentenvertrouwen naar laagste niveau in negen jaar

Het consumentenvertrouwen is gedaald naar het laagste niveau in negen jaar. Foto NRC / Arjan de Jongh

De stemming onder Nederlandse consumenten is in juni verder gedaald. Sinds juli 2003 heeft de indicator voor het consumentenvertrouwen niet zo laag gestaan. Dat blijkt uit vanochtend gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De indicator voor het consumentenvertrouwen daalde met twee punten naar -40. Consumenten waren in juni in vergelijking met een maand eerder vooral somberder over het economische klimaat. Deze deelindicator daalde met vier punten tot -65, vooral doordat consumenten denken dat de situatie de komende twaalf maanden negatief blijft.

De koopbereid van consumenten bleef onveranderd laag op -23. Hun oordeel over de vraag of de tijd gunstig is voor het doen van grote aankopen veranderde niet.

Eurocrisis en koopkrachtplaatjes oorzaak daling

Het consumentenvertrouwen is al jaren negatief en is door de escalatie van de eurocrisis in “een ramp tempo” gedaald, zegt onze economieredacteur Egbert Kalse in een reactie op de nieuwste cijfers. De vooruitzichten zijn ook niet goed, legt hij uit:

“Sinds het begin van het jaar is er een hele negatieve stemming. Veel mensen maken zich zorgen over of de eurozone wel blijft bestaan en horen slechte verhalen over hun koopkracht. Een daling van het consumentenvertrouwen is meestal een voorloper van een afname van de consumentenbestedingen. Dat is weer slecht nieuws voor de economie.”

Er is pas perspectief op een stijging van het consumentenvertrouwen als er weer zicht is op economische groei, zegt Kalse:

“Als de Nederlandse econmomie al gaat groeien, is dat voor 75 procent afhankelijk van de export, zei het Centraal Planbureau onlangs. Deze nieuwe cijfers over het consumentenvertrouwen bevestigen dat beeld. Het vertrouwen kan pas weer groeien bij perspectief op economische groei en koopkrachtverbetering. De onzekerheid daarover zal zeker aanhouden tot na de verkiezingen van september.”

Fors minder bedrijfsinvesteringen

Bedrijven investeerden in april zes procent minder ten opzichte van een jaar geleden, blijkt uit andere cijfers van het CBS. De krimp was iets groter dan in februari en maart. Toen werd respectievelijk vier en vijf procent minder geïnvesteerd. In maart en april werd één dag minder gewerkt. Dat kan de cijfers negatief beïnvloeden.