Claudia de Breij schrijft Lofrede op ‘De donkere kamer van Damokles’

Claudia de Breij/ Foto CPNB

Cabaretier Claudia de Breij (1975) zal de Lofrede schrijven op De donkere kamer van Damokles. Dat heeft het CPNB bekend gemaakt. De roman uit 1958 van Willem Frederik Hermans wordt tussen 1 en 30 november tijdens Nederland Leest gratis door bibliotheken aan leden verstrekt.

Aan het CPNB liet De Breij, die zelf Algemene Letteren studeerde in Utrecht, weten het verzoek een hele eer te vinden:

‘Ik hou van Hermans, van de verontrustende (en toch troostrijke) werking van dat onhandige geworstel van zijn personages. Ik ben niet alleen zeer vereerd dat ik deze Lofrede mag schrijven, maar ook heel blij met de aanleiding het boek weer eens te herlezen.’

Dit jaar vindt Nederland Leest voor de 7de keer plaats. Eerdere Lofredenaars waren Ronald Giphart (2011 – Het leven is vurrukkulluk), Rosita Steenbeek (2010 – De grote zaal), Willem Nijholt (2009 – Oeroeg), Annejet van der Zijl (2008 – Twee vrouwen), Jan Siebelink (2007 – De gelukkige klas) en Hella S. Haasse (2006 – Dubbelspel).