Clairy Polak juryvoorzitter Libris Literatuur Prijs 2013

Journalist en presentator Clairy Polak leidt de 20ste jury van de Libris Literatuur Prijs. Dat heeft de organisatie vandaag bekend gemaakt. Polak neemt het stokje over van Robbert Dijkgraaf. Op 6 mei 2013 zal de jury in het Amstel Hotel bekend maken wie de beste Nederlandstalige roman van 2012 heeft geschreven.

Polak zal een jury voorzitten met daarin schrijver en journalist en NRC-recensent Jan Donkers, Volkskrant-recensent Edith Koenders, hoogleraar Boekwetenschap Lisa Kuitert en Humo-journalist Mark Schaevers. Aan de Libris Literatuur Prijs, op maandagavond 7 mei nog gewonnen door A.F.Th. Van der Heijden met zijn requiemroman Tonio, is een geldbedrag van 50.000 euro verbonden. Los daarvan ontvangen de zes genomineerden ieder 2.500 euro.

Op 28 januari 2013 zal de longlist bekend worden gemaakt van de Libris Literatuur Prijs, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman. Op 11 maart volgt de shortlist. Maandag 6 mei is de traditionele uitreiking met een galadiner in het Amsterdamse Amstel Hotel.

Op 23 april kwam naar buiten dat Clairy Polak na zes jaar stopt als presentator van Buitenhof, het praatprogramma van de zondagmiddag. Polak heeft aangegeven niet meer voor het programma beschikbaar te zijn. Ze wil zich gaan richten op een nieuw radioprogramma dat ze gaat maken voor Radio 4. Daar volgt ze Maartje van Weegen op, die dit jaar bekend maakte met pensioen te gaan.