Brood bakken in een pannetje

Het begon ermee dat ik op websites zocht naar het perfecte kookgerei om tijdens de vakantie linguine met zeewier en zelf gevangen krab klaar te maken. Watertandend zocht, moet ik eigenlijk zeggen. Er zou een speciaal woord moeten zijn voor je verheugen op voedsel. Het is een bijzonder genoegen, uitzien naar een maaltijd waar je

Het begon ermee dat ik op websites zocht naar het perfecte kookgerei om tijdens de vakantie linguine met zeewier en zelf gevangen krab klaar te maken. Watertandend zocht, moet ik eigenlijk zeggen. Er zou een speciaal woord moeten zijn voor je verheugen op voedsel. Het is een bijzonder genoegen, uitzien naar een maaltijd waar je veel van verwacht. Dat verdient een eigen woord. Suggesties?

Hoe dan ook, dat zat ik te doen, verlekkerd rondneuzen op de meer rustieke kampeersites. Veel Zweedse en Finse producten, u kent het wel; geen aansteker maar een vonkmetaal, geen gasbrander maar een inklapbare houtoven, en veel hakbijlen en messen om wild te ontleden.

Een populair item op dergelijke sites is de zogeheten Dutch Oven. Een gietijzeren pot, vaak op pootjes en met opstaande randjes rond het deksel. Wat hete kolen onder en op de pot, en het buitenleven kent geen culinaire beperkingen meer.

Het waren vooral de berichten over dagelijks vers brood die mijn aandacht trokken. Als dat diep in de Scandinavische wouden kan… En laat ik nou een Dutch Oven ter beschikking hebben in de vorm van mijn gietijzeren Creuset, 24 cm diameter in dit geval. Verder zoeken bracht mij bij dit recept van Jim Lahey, een bakker uit New York die een onwaarschijnlijk simpele manier heeft om een verrukkelijk en cool broodje – gourmet style volgens The New York Times – te maken.

Meng in een grote kom bloem, gist en zout. Gewoon, beetje roeren met je vingers. En overigens kan je de bloem probleemloos tot eenderde door volkorenbloem vervangen, mocht je dat willen. Dan voeg je het water toe en met vingers of een houten lepel roer je tot de droge ingrediënten niet langer droog zijn. Meer is niet nodig. Het heet niet voor niets brood zonder kneden. Maak er een soort hoopje van in het midden van de kom, dek af met folie, en zet een uur of 18 weg. Dus, als je de volgende dag een mooi broodje bij het eten wil, doe je dit even voor het slapen gaan.

Het deeg is klaar als je bubbels ziet, en lange draden als je de kom schuin houdt. Stort het deeg op een bebloemd oppervlak, beetje bloem op het deeg en de vingers, en dan het deeg hop hop vier keer achterelkaar platmaken en in drieën dichtvouwen. Mocht u denken dat het deeg vrij slap en vochtig is: dat klopt. Dat hoort zelfs. Maak een bol en leg die met de vouw naar beneden op een theedoek waar ruim bloem op is gestrooid. Een ander soort bloem kan ook, geeft andere effecten bij het bakken. Ook bloem bovenop, afdekken met een theedoek en nog eens twee uur laten staan.

Tegen het eind van die twee uur warm je de oven op tot 230° C, met daarin ook al de gietijzeren pan. Heb je zo’n zwarte knop op het deksel, schroef die er voor de gelegenheid af, die kan niet tegen zulke hoge temperaturen – propje aluminiumfolie in het gaatje. Haal de pan er voorzichtig uit, en stort het bolletje deeg erin met nu de vouw boven. Bestuif met nog wat bloem ter decoratie, deksel erop en 30 minuten in de oven. Haal dan het deksel eraf en laat nog 15 minuten bakken. Laat op een rek afkoelen.

Dutch Ovenbrood

3 cups bloem (430 g)

1/4 tl droge gist (1 g)

1 kleine el zout (12 g)

1 ½ cup lauw water (345 g)

bloem om te bestuiven