Britse politie wil Assange arresteren na asielaanvraag Ecuador

Caption: Police stand guard outside the Ecuadorian Embassy, London, Wednesday June 20, 2012. WikiLeaks chief Julian Assange has made a run for the Ecuadorean Embassy in London, seeking asylum in a long shot move that, if successful, would place him in a small, friendly South American country rather than in Sweden facing questioning about alleged sex crimes. Tuesday's unexpected caper has added a new and bizarre twist to Assange's increasingly desperate bid to avoid extradition to Scandinavia. (AP Photo/Tim Hales)
Caption: Police stand guard outside the Ecuadorian Embassy, London, Wednesday June 20, 2012. WikiLeaks chief Julian Assange has made a run for the Ecuadorean Embassy in London, seeking asylum in a long shot move that, if successful, would place him in a small, friendly South American country rather than in Sweden facing questioning about alleged sex crimes. Tuesday's unexpected caper has added a new and bizarre twist to Assange's increasingly desperate bid to avoid extradition to Scandinavia. (AP Photo/Tim Hales) Britse politieagenten houden de wacht voor de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Julian Assange vroeg hier gisteren politiek asiel aan. Foto Ap / Tim Hales

De Britse politie wil Julian Assange arresteren vanwege het schenden van zijn huisarrest. De WikiLeaks-oprichter vroeg gisteren politiek asiel aan in Ecuador in de ambassade in Londen.

Twitter avatar wikileaks WikiLeaks ALERT: Julian Assange has requested political asylum and is under the protection of the Ecuadorian embassy in London http://t.co/bz4O9bjF

Dat meldt de BBC. Volgens het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken is Assange op dit moment echter “buiten bereik” van de autoriteiten, meldt persbureau Reuters. Londen zou onderhandelen met Ecuador om Assange alsnog in handen te krijgen. De WikiLeaks-voorman overnachtte in de Ecuadoraanse ambassade in de Britse hoofdstad.

Ecuador bood Assange in 2010 al asiel aan

Ecuador bood Assange in november 2010 al onderdak aan. Het land prees de oprichter van WikiLeaks toentertijd als iemand die “licht” probeert te brengen in “de duistere hoeken van informatie”.

In een gisteren uitgegeven verklaring zegt Ecuador Groot-Brittannië van het asielverzoek op de hoogte te hebben gebracht. Ecuador zal bij de beoordeling van het asielverzoek rekening houden met het internationale recht en het belang dat Ecuador hecht aan het beschermen van de mensenrechten, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Assange wordt uitgeleverd aan Zweden

De rechter in Groot-Brittannië bepaalde eind vorige maand dat de oprichter van WikiLeaks, die medio 2010 beschuldigd werd van het verkrachten van twee Zweedse vrouwen, door Groot-Brittannië moet worden uitgeleverd aan Zweden. Assange heeft de Zweedse aanklachten altijd ontkend en zegt dat ze politiek gemotiveerd zijn.

Afgelopen donderdag wees het Britse Hooggerechtshof het verzoek van Assange om de zaak rond zijn uitlevering te heropenen af. De uitleveringsprocedure van Assange zou na 28 juni in gang worden gezet.