Boots 'geleidelijk' in Amerikaanse handen

Het Britse Alliance Boots wordt overgenomen door Walgreens uit de VS. Daarmee ontstaat ’s werelds grootste drogisterijketen.

Een enórme overname binnen de wereld van drogisterijen en apotheken.

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat Walgreens, de grootste drogist van de Verenigde Staten, zijn Britse branchegenoot Alliance Boots overneemt. Vergelijk het met het Nederlandse supermarktconcern Ahold dat het Britse Tesco overneemt. Of dat ’s werelds grootste bierbrouwer, Anheuser-Busch, Heineken overneemt.

De nieuwe farma-combinatie zal in één klap de grootste drogisterij- en apotheekketen ter wereld zijn, met meer dan 11.000 filialen in twaalf landen en een farmaceutische tak die zich uitspreidt over meer dan 21 landen.

De overname gaat in verschillende tranches. Walgreens kondigde gisteren aan eerst een belang van 45 procent in Alliance Boots te nemen. Daarvoor betaalt Walgreens 6,7 miljard dollar (circa 5,3 miljard euro): 4 miljard cash plus aandelen ter waarde van 2,7 miljard. De koop zal naar verwachting voor 1 september aanstaande worden afgerond.

Drie jaar later kan Walgreens de resterende 55 procent van Alliance Boots kopen. Naar schatting moet het Amerikaanse bedrijf dan nog 9,5 miljard dollar neertellen; dit bedrag hangt af van de waarde van de aandelen op dat moment en valutaschommelingen.

Als Walgreens inderdaad besluit Alliance Boots volledig over te nemen – dat staat niet vast, en het is nog niet duidelijk of dat daadwerkelijk zal gebeuren – neemt de Amerikaanse drogist ook de schuld van het Europese bedrijf over. Die bedraagt momenteel circa 11 miljard dollar.

Bestuursvoorzitter Passina van Alliance Boots neemt plaats in de directie van Walgreens. Dat geldt eveneens voor Dominic Murphy van Kohlberg Kravis Roberts (KKR), de private equitymaatschappij die 1,8 miljard dollar in Alliance Boots had geïnvesteerd. De hoogste baas van Walgreens, Gregory Wasson, krijgt op zijn beurt – samen met enkele andere hoge bestuurders van Walgreens – een plek in de directie van Alliance Boots.

Walgreens en Alliance Boots wijzen vanzelfsprekend vooral op de voordelen van de deal. De synergie gaat ze een hoop geld besparen, zo verwachten ze: 150 miljoen dollar in het eerste jaar, oplopend tot 1 miljard dollar in 2016 (mits Walgreens tegen die tijd het gehele Alliance Boots in zijn bezit heeft).

De drogisterij- en apotheekgigant kan goedkoper inkopen bij zijn leveranciers – want: grotere hoeveelheden – en bovendien kunnen de partners voortaan elkaars producten gaan verkopen in hun winkels. Alliance Boots’ producten in de Walgreens en vice versa.

Met Walgreens zelf gaat het niet zo denderend, bleek uit de resultaten die het bedrijf gisteren naar buiten bracht. De omzet van het afgelopen kwartaal bedroeg 537 miljoen dollar; dat is 11 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Om de positie op zijn thuismarkt te verstevigen, heeft Walgreens de afgelopen jaren verschillende acquisities gepleegd. Zo nam het vorig jaar drugstore.com voor 435 miljoen dollar over. In 2010 werd Duane Reade, dat veel winkels telt in New York, gekocht voor een bedrag van 1,2 miljard dollar.

Na de bekendmaking van de tegenvallende financiële resultaten en de overname van Alliance Boots daalde het aandeel Walgreens gisteren 5,85 procent in waarde. Op het einde van de dag noteerde het aandeel 30,09 dollar op de beurs in New York.